Uudised ja oikumeenia

Ametisse õnnistatakse Saksamaa Põhjakiriku esimene piiskop

Bischof_Ulrich_Foto_Kriszio_70acd99245Piduliku jumalateenistusega Schwerini toomkirikus seatakse pühapäeval, 25. augustil 2013 ametisse Evangeelse Luterliku Kiriku Põhja-Saksamaal (nn Põhjakiriku) esimene piiskop Gerhard Ulrich. Pidulikule sündmusele oodatakse 750 külalist, muuhulgas 10 partnerkirikust. Ametisseseadmisel on lubanud osaleda ka Luterliku Maailmaliidu president Mounib Younan ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder. Jumalateenistust, kus ühtlasi õnnistatakse tööle Põhjakiriku esimene kirikuvalitsus, kantakse üle nii suurel ekraanil kiriku kõrval asuval turuplatsil kui ka NDR-i telekanalil.

Hamburgist pärit Gerhard Ulrich (sünd. 1951) valiti 21. veebruaril Lübecki toomkirikus kirikukogu poolt vastloodud Põhjakiriku esimeseks piiskopiks. Ta asus uusi ülesandeid täitma juba juuni alguses ja tema töökoht on Schwerinis, mis on Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa pealinn ja ühtlasi Tallinna sõpruslinn.

Ulrich oli valitud 2008. aastal Schleswigi piiskopiks ja ta täitis hiljem ka ühise kirikuvalitsuse esimehe ülesandeid. Ühtlasi on Gerhard Ulrich alates 2011. aasta novembrist Saksamaa luterlikke kirikuid ühendava Ühinenud Evangeelse Luterliku Saksamaal juhtiv piiskop. Ta on abielus Cornelia Ulrichiga. Neil on neli täiskasvanud poega.

Põhjakirik asutati 2012. aasta nelipühal, kui omavahel ühinesid Põhja-Elbe, Mecklenburgi ja Pommerni maakirikud (vt “Põhjakirik heiskab purjed – ajalooline otsus EELK sõprade jaoks”, K&T nr 5/ 13.1.2012). Kirikul on 2,2 miljonit liiget. Põhjakiriku piiskop Gerhard Ulrichi kõrval teenivad Põhjakiriku piirkondlike piiskoppidena praegu Kristen Fehrs (Hamburg), Andreas von Maltzahn (Schwerin) ja Hans-Jürgen Abromeit (Greifswald). Lisaks on piiskopi kt veel õp Gotthart Magaard (Schleswig).

Põhjakirik on Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku partnerkirik.

Allikas: aktuell.evangelisch.de, www.nordkirche.de

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English