Uudised ja oikumeenia

Saksamaa president Joachim Gauck kohtus Tallinna Toomkirikus peapiiskopiga

Peapiiskop ja Saksamaa president Joachim Gauck Toomkirikus (foto A. Tuhkru)

EELK peapiiskop Andres Põder ja Saksamaa president Joachim Gauck Toomkirikus (foto: Arho Tuhkru)

Saksamaa Liitvabariigi president Joachim Gauck külastas 9.-10. juulil 2013 toimunud riigivisiidil ka Tallinna Piiskoplikku Toomkirikut ja kohtus peapiiskop Andres Põderiga.

Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma tutvustas külalistele kiriku ja koguduse ajalugu. Assessor Tiit Salumäe kõneles kahe maa kirikute ja sõpruskoguduste sidemetest ja praegu Saksamaal elavate eestlaste vaimulikust teenimisest.Peatuti ka Tallinna Toomkooli ajalool ja tänasel päeval. Esimesed kirjalikud allikad kooli kohta pärinevad 14. sajandi algusest. Okupatsiooniaastatel suletud olnud Toomkool taasavati 2011. aastal toomkoguduse ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Konsistooriumi poolt.

Kohtumisel käsitleti pikemalt okupatsiooniaja uurimist ja väärtuste hoidmist ühiskonnas, tänapäeva väljakutseid  ja koostööd, mida riigid ja kirikud saavad  teha.  „Te lõpetate oma raamatu „Vabadusest” mõttega, et ühiskond peaks teostama ja arendama  vabadust tolerantsuse, väärtuspõhisuse ja ennekõike armastuse alusel, unustamata, et vabadus tähendab täiskasvanud inimesele ka vastutust,“ ütles peapiiskop. „ Vajame ühiskonda, mis oleks vabanenud mitte ainult mineviku ohtudest vaid suudaks sellised ohte vältida ka siis, kui need ilmuvad uuel ja rafineeritumal kujul,“ toonitas peapiiskop Põder.

President tänas peapiiskoppi kutse eest külastada Toomkirikut ja soovis oma külaskäiguga avaldada austust neile inimestele, kes on rasketel aegadel kannatanud ja jäänud oma õilsatele põhimõtetele kindlaks.

Peapiiskop Andres Põder pälvis Saksamaa Liitvabariigi Teeneteordeni Suure Teeneteristi tähega. Peapiiskop tänas presidenti kõrge riikliku autasu eest ja ütles, et tegu on tunnustusega kogu Eesti kirikurahvale.

President Joachim Gauck ja proua Daniela Schadt tegid sissekande toomkiriku külalisteraamatusse.

Soojal ja sõbralikul kohtumisel saatsid peapiiskop Andres Põderit abikaasa Marje Põder, assessor Tiit Salumäe, toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma koos abikaasa Egle Viilmaga, Saksa Lunastaja koguduse õpetaja Matthias Burghardt, abipraost Arho Tuhkru, toomkoguduse juhatuse esimees Indrek Treufeldt ning ase-esimees Jüri Ehasalu.

Külaliste auks toimus tervituskontsert, kus esinesid organistid Andres Uibo ja Kadri Ploompuu, viiuldaja  Mari-Liis Uibo ning kammerkoor “Collegium Musicale” dirigent Endrik Üksvärava juhatusel. Presidendipaar avaldas tänu suurepärase kontserdi eest ning tunnustas Eesti muusikuid ja muusikat.

President Joachim Gauck on sündinud Rostockis 1940. aastal. Aastatel 1965-1990 oli ta Mecklenburgi  Evangeelse Luterliku Maakiriku pastor. Nõukogude võimu perioodil oli ta tugev ja aktiivne vastupanuvõitleja ning kaasas ka kiriku sellesse vastupanusse. 1990. aastal valiti Joachim Gauck Saksamaa Demokraatliku Vabariigi (SDV) parlamenti ning aastatel 1991-2000 osales ta aktiivselt SDV julgeolekujõudude tegevuse uurimiskomisjonis. 18. märtsil 2012 valiti Joachim Gauck Saksamaa Liitvabariigi presidendiks.

 

Allikas: www.eelk.ee

EELK Konsistoorium
e-post: Arho.Tuhkru@eelk.ee
tel 6277350

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English