Uudised ja oikumeenia

Euoopa kristliku kasvatuse konverents Järvenpääl

ECCE3. 7. juunini võõrustasid Soome kirikute lastetöötegijad ning Järvenpää Seurakuntaopisto 15 Euroopa riigi kirikute ja kristlike organisatsioonide lastetöötegijaid, kes kogunesid konverentsile moto all „Kududes tulevikku – lastetöö lõimelõngad Euroopas“.

Konverentsi kokkukutsujaks ja korraldajaks on Euroopa kristliku kasvatuse konverents (ECCE), organisatsioon, mis koondab kristliku lastetöö ja religioonipedagoogika professionaale ja vabatahtlikke kõikjalt Euroopast ning kutsub neid kokku saama iga kolme aasta tagant mõnes Euroopa paigas. ECCE konverents on võimalus kohata kolleege, jagada kogemusi ning arutleda oma töö ning võimaluste üle.

Sel aastal, arutledes kristliku kasvatuse põhijoonte (või lõimelõngade) üle, tõid konverentsi peakõnelejad välja 3 olulist teemat.

Paul Erik Wirgenes, Norra kiriku arendusosakonna direktor, vaimulik ja kirjanik, arutles pühaduse kohast lastetöös ja religioonipedagoogikas. Tuletades hea sõnaga meelde nii Rudolf Ottot kui Paul Tillichit kutsus ta kuulajaid üles küsima, millised olid nende endi viimased pühakogemused ja mida nad on lastelt õppinud pühaduse kohta.

Kultuurifilosoof ja kunstiteadlane Dr. Liisa Väisänen innustas oma publikut igasuguseid sümboleid ja kunstiteoseid uurima ning erapooletult ja detaili märgates vaatlema ka seda, mis esmapilgul arusaamatu või küsitav tundub.

Pauliina Kainulainen, teoloogiadoktor, kelle põhiliseks uurimisteemaks on olnud Soome rahvausundi ja kristluse kokkupuuted, pööras kuulajate mõtted eeskujule, mida me anname lastele. Millist suhtumist loodusse õpivad meie lapsed? Kui palju on meil veel aega, et inimese ja looduse suhe lõplikult ei katkeks? Dr Kainulainen kinnitas, et loodust kaitses anname lastele reaalset lootust, et elu on võimalik ka tulevikumaailmas.

Loengutevälisel ajal tutvustasid osavõtjad oma kirikute ja organisatsioonide materjale ning töömeetodeid. Töötubades sai tutvuda nii uue Soome laste lauluraamatuga, meisterdada mitte midagi maksvaid nukke, harjutada liturgilist tantsu või külastada lähedal asuvat Jean Sibeliuse majamuuseumi. Arutluste ja kogemuste jagamise kõrvalt külastas konverentsipere ka Helsinkit ning sealseid märkimisväärsemaid kirikuid, ja Porvood, kus piiskop Björn Vikström tutvustas Porvoo toomkirikut ning rootsikeelsete koguduste ja kogukonna elu.

Kudumine ja lõimelõngad ei olnud vaid konverentsiteema kunstiline kaunistus. Igal päeval kogunes hulk konverentsi osalisi fuajeenurka, kus neid ootasid lõngad, vardad ja eesmärk kududa villaseid lappe Ema Teresa tekkide valmistamiseks. Ema Teresa tekid on kootud lapitekid, mida jagatakse India kodututele. Koha peal valmis kümneid tekke.

Eestit esindasid konverentsil Eha Kraft, Einike Pilli ja Kristi Sääsk.

http://www.ecceweb.org/

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English