Uudised ja oikumeenia

Surnumere käsikirju saab lugeda internetis

20. sajandi olulisemate arheoloogiliste leidude hulka kuuluvad, Surnumere äärsetest koobastest leitud käsikirjad on avalikkusele aina paremini ligipääsetavad.

Aastaid on Iisraeli ametkondi süüdistatud selles, et nad piiravad liigselt ligipääsu 1947. a Surnumere äärsetest koobastest leitud käsikirjadele. Ka Qumrani kirjarullidena ja fragmentidena tundud kirjandusel on hindamatu väärtus nii Vana kui Uue Testamendi raamatute ning nende kirjutamise ajastu mõistmisele (vt siit). Fragmentide hulgas on ka Vana Testamendi kõige vanemad käsikirjad, ulatudes isegi kuni 2100 aasta tagusesse aega. Suur enamus fragmentidest on Iisraeli riigi omandus, piiratud hulk on laiali maailma ülikoolides ja muuseumides, mõni on ka eraomanduses. Käsikirjadele on ligi pääsenud aga vaid kitsa ringkonna uurijatel.

Nüüdseks on olukord aga tublisti paranemas, sest ilmunud on Oxfordi Surnumere käsikirjade väljaande kõik köited (vt siit). Aga tõeline läbimurre uurijate ja kõigi huviliste jaoks tõotab olla internet. Nii on Iisraeli Muinsuskaitseamet kvaliteetselt digitaliseerinud olulisemaid käsikirju projekti raames, mida nimetatakse The Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library. Nende hulgas on Sõjarull, Qumrani psalmirull, Genesise rull, Eenoki raamatu fragment jt. Väiksem hulk suuremahulisemaid käsikirju on ligipääsetavad ka Iisraeli Muusemi leheküljel nimega The Digital Dead Sea Scrolls. Teada on aga ka, et Iisraeli ametkonnad teevad praegu koostööd Google’iga, et fragmendid digitaliseerida.

Hiljuti jõudsid Associated Pressi vahendusel avalikkuse ette aga teated sellest, et Surnumere kuulsate käsikirjade seni tundmata fragmente on mitu aastakümmet hoitud ühe Šveitsi panga seifis (vt artiklit Huftington Postis). Fragmentide omaniku William Kando isa oli käsikirjade ilmsikstuleku ajal üks olulistest vahendajatest. Pikantseks teeb loo tõsiasi, et Kando on valmis fragmente müüma miljonitesse dollaritesse ulatuva hinnaga. Teisalt on eelkõige Iisraeli valitsus ja Muinsuskaitseamet tunnistanud kõik fragmendid Iisraeli riigi omandiks (ehkki ka Jordaania ja Palestiina (oma)valitsused pretendeerivad neile).

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English