Uudised ja oikumeenia

Paavsti sõnul saavad ka ateistid lunastatud

Paavst Franciscus tõdes oma kolmapäeval Vatikanis peetud jutluses, et Kristus on lunastanud ka ateistid. „Issand on meid kõiki Kristuse verega lunastanud. Mitte ainult katoliiklasi, vaid kõiki. – Isa, aga kuidas on ateistidega? – Isegi ateistid. Kõik! See veri teeb meist kõigist esimese klassi Jumala lapsed! Meid on lastena loodud Jumala näoliseks ja Kristuse veri on lunastanud meid kõiki,“ ütles paavst osaliselt dialoogi vormis üles ehitatud jutluses.

Dogmaatika dotsendi Jyri Komulaineni sõnul toetub paavst siin arusaamale loomulikust moraaliseadusest, mis on olemas isegi ateisti sees.

 „Aga, isa, ta ei ole katoliiklane! Ta ei saa head teha. – Võib küll. Ja mitte ainult ei või, vaid ka peab, sest tema sees on see käsk,“ kinnitas paavst.

 Jyri Komulainen leiab, et konservatiivse jesuiidina tuntud paavstis on olemas ka müstiku allhoovus, kus kõik avaneb universaalselt. Jesuiitluses on ka see joon olemas. „Kui Kristus on lunastanud kõik, siis on paavsti arvates ka ateistid kutsutud tegema head vastavalt jumalariigi väärtustele. Sõnastus on lihtne ja selge.“

Paavsti kõnes esitatud mõte lunastuse kehtivusest kõigile inimestele on Komulaineni sõnul kooskõlas II Vatikani kirikukogu Gaudium et Spes dokumendiga: „Kõik see ei kehti mitte ainult kristlaste, vaid kõigi inimeste puhul, kellel on hea tahe, kelle südames toimib arm nähtamatul viisil. Kui Kristus suri kõigi eest ja kui kõigil inimestel on tegelikult üks ja sama jumalik eesmärk, siis peame jääma selle juurde, et Püha Vaim annab igaühele võimaluse saada Jumalale teadaoleval viisil osa ülestõusmise müsteeriumist“ (Gaudium et Spes, 22).

Komulainen peab paavst Franciscuse jutlust näiteks tema väljapoole suunatud, positiivsest retoorikast, mis on kooskõlas ka tema muu tegevusega.

 Loe paavsti jutluse inglisekeelset kokkuvõtet Vatikani raadio kodulehelt.

Allikas: www.kotimaa24.fi

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English