Uudised ja oikumeenia

Kierkegaardi aasta – Kierkegaard 2013

Kierkegaard_2013

Foto: Søren Kierkegaard Research Centre

5. mail möödus 200 aastat Taani teoloogi, filosoofi ja kirjaniku Kierkegaardi sünnist. Taani suure mõtleja sünnipäeval toimus tema kodulinnas Kopenhaagenis mitu üritust, sünnipäeva tähistatakse aga selle aasta vältel üle terve maailma arvukate konverentside, näituste, väitlus- ja kunstiprojektide ning teiste teemaürituste näol. Juubeliüritused toimuvad kõikides maailmajagudes, ulatudes Euroopast üle Aasia Ameerika Ühendriikidesse ja Ladina-Ameerikasse. Erinevad üritused liidab ühtsesse programmi korralduslik platvorm KIERKEGAARD 2013, mille patrooniks on Taani kuninganna Margrethe II. KIERKEGAARD 2013 tööd koordineerib programminõukogu, mis koosneb erinevatest Taani ühendustest ja institutsioonidest (sh Kopenhaageni ülikooli Søren Kierkegaardi uurimiskeskus). Ettevõtmise ametlik koduleht on www.kierkegaard2013.dk (inglise ja taani k).

ring

Foto: Museum of Copenhagen

Kes satub enne aasta lõppu Kopenhaagenit külastama, võiks kindlasti läbi astuda Kopenhaageni Muuseumi poolt korraldatud näituselt „Armastuse teod ja esemed“, mis lähtub Kierkegaardi mõtetest armastuse kohta ning käsitleb konflikte ja erinevusi meie aja armastuse ideaalide ja praktilise igapäeva vahel.  Näitusel on kasutatud erinevaid „armastuse esemeid“ Kierkegaardi elust, mis peegeldavad armastuse erinevaid vorme. Näha võib näiteks võtit, mis avas Kierkegaardi lapsepõlvekodu ukse, kohvitasse, mis olid kasutusel Kierkegaardi koosviibimistel sõpradega, aga ka kihlasõrmust, mille Kierkegaard kinkis Regine Olsenile. Viimane peegeldab Kierkegaardi dramaatilist ja erinevaid tõlgendusi pakkunud armastuslugu. Peale kihluse katkestamist lasi Kierkegaard sõrmuse nõnda ümber kujundada, et sellel paiknenud briljantidest moodustus rist. Seda sõrmust kandis ta elu lõpuni.

kierkegaard_260x366

Foto: Eesti Rahvusraamatukogu

Kierkegaardile pühendatud näitust on võimalik külastada aga ka Tallinnas Tõnismäel paiknevas  Rahvusraamatukogus. Näitus „Taanlasest maailmamees Søren Kierkegaard. Teoloog, filosoof ja kirjanik“ on valminud Taani Kultuuri Instituudi, Taani Suursaatkonna ja Rahvusraamatukogu koostöös. See võimaldab vahvate teksti- ja pilditahvlite näol lühikese, tabava ja mõtlemapaneva pilguheite Kierkegaardi „universumisse“, tema isepärasesse ellu ja maailmamõjuga loomingusse. Näitusel on välja pandud ligi 100 teost eesti, taani, inglise, saksa jt keeltes ning see jääb avatuks kuni 18. maini.

Lisaks näitustele toimub aasta vältel üle kogu maailma arvukalt nii teaduskonverentse kui ka Kierkegaardi pärandit populariseerivaid, laiemale publikule mõeldud konverentse, seminare ja loenguõhtuid. Kierkegaardi sünnipäevaüritusi on võimalik külastada ka Eestis.

22. mail algusega kl 17.00 toimub Taani Kultuuri Instituudi, EELK Tallinna Jaani koguduse ja EELK Usuteaduse Instituudi koostöös Tallinna Jaani kirikus loenguõhtu „Kierkegaardi lugemised“. Ettekannetega esinevad Matthias Burghardt, Jaan Pärnamäe ja Arne Hiob. Üritusel on võimalik vaadata näitust “Kierkegaardi elu ja looming” (näitus on Jaani kirikus üleval 21.-27. maini) ning kuulata Taani orelimuusikat.

29. mail algusega kl 9.00 toimub Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis rahvusvaheline konverents „Kierkegaardi pärand tänapäevase mõttearenduse kontekstis“. Ettekannetega esinevad Ülo Matjus, Karin Kustassoo, Onno Klaas Zijlstra (Holland), Johann-Christian Põder, Brian Söderquist (Taani), Renée van Riessen (Holland),  Eduard Parhomenko, Jaanus Sooväli ja Jaan Pärnamäe. Ka selle konverentsi kontekstis on võimalik vaadata näitust “Kierkegaardi elu ja looming” (näitus on Tartu Ülikooli raamatukogus ülevalt 28. maist – 10. juunini). Konverentsi korraldajateks on Taani Kultuuri Instituut, Tartu Ülikooli filosoofiateaduskond ja Tartu Ülikooli usuteaduskond.

Mõlemad üritused on kõigile huvilistele avatud, ettekannete teemad ja täpsema ajakava leiab Taani Kultuuri Instituudi kodulehelt. 29. mail toimuvale konverentsile palutakse end registreerida hiljemalt 22. mail aadressil konverents@dankultur.ee.

 

Allikas: www.kierkegaard2013.dk, Taani Kultuuri Instituut, Eesti Rahvusraamatukogu, Søren Kierkegaard Research Centre

 

Vt lisaks ka BBC dokumentaalfilmi Kierkegaardist (I ja II osa, inglise k).

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English