Uudised ja oikumeenia

Budistide ja kristlaste kohtumine

 

Öine Bangkok (foto: Wikimedia Commons)

Öine Bangkok (foto: Wikimedia Commons)

Bangkokis toimuval Kirikute Maailmanõukogu (WCC) konsultatsioonil katsetatakse religioonidevahelist dialoogi uudsel viisil.

Koostöös Aasia Kristliku Konverentsiga ning Kirikute Maailmanõukogu religioonidevahelise dialoogi ja koostöö üksuse eestvedamisel toimub 27.31. mail Bangkokis (Tais) 25 budisti ja kristlase nn interface-kohtumine. Kohtumise keskmes on elu, õigluse ja rahu teemad, mis moodustavad olulised elemendid sügisel Lõuna-Koreas toimuva Kirikute Maailmanõukogu 10. assamblee üldteemas.

„Tänapäeva paljureligioosne keskkond ei kujuta kristlaste jaoks paljalt „konteksti“, kus elada ning taotleda õiglust ja rahu; pigem avab see võimalusi „koostööks“ teist usku inimestega, kes juba tegutsevad taoliste sihtide nimel,“ ütles Peniel Rajkumar, WCC religioonidevahelise dialoogi üksusest.

Rajkumar rõhutas, et konsultatsiooni toimumine Aasias on tähendusrikas. Siin leiab aset ka Kirikute Maailmanõukogu assamblee ning siin kohtutakse religioosse mitmekesisusega kontekstis, mida iseloomustavad mh religioossed konfliktid, keskkonna hävitamine, sooline diskrimineerimine ja majanduslik kurnamine.

Kõneluse eesmärgiks on „kaaluda ühiselt“ konstruktiivseid lähenemisviise elule, õiglusele ja rahule, kusjuures lähtekohaks on arusaam, et kummagi poole „selge juurdumine oma religioosses traditsioonis“ ei pea sugugi hoidma eemale ühisest nõupidamisest, vaid võib pigem aidata süvendada järelemõtlemist elu, õigluse ja rahu üle ning tegutsemist nende sihtide nimel.

Toetudes kõigi osalejate külalislahkuse praktikatele (paljud osalejad peatuvad Bangkoki Kristlikus külalistemajas ning külastavad budistlikku kloostrit) püüab interface-metodoloogia ühtlasi laiendada teoreetilist teadmist konkreetse näidete käsitluse (nn case studies), üksteise spirituaalse rikastamise ning nende osalusega, kes on n-ö rohujuure tasandil ammutanud mõlema traditsiooni allikatest ja arusaamadest.

30. oktoobrist kuni 8. novembrini Busanis, Korea Vabariigis, toimuval Kirikute Maailmanõukogu 10. assambleel leiab aset ka oikumeeniline kõnelus teemal „Religioonid ühiselt töötamas rahu ja vabaduse nimel“, kus loodetakse Bangkoki kohtumise tulemusi edasi arendada.  

 

Vt Kirikute Maailmanõukogu ajakirja „Current Dialogue“ erinumbrit (12/2011) Christian Self Understanding in the Context of Buddhism (Kristlik enesemõistmine budismi kontekstis).

Allikas: wcc

 

Kirikute Maailmanõukogu on keskne oikumeenilise liikumise organ (asutatud 1948), kuhu kuulub üleilmselt 349 kirikut enam kui 120 maalt. EELK on liige alates 1963.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English