Uudised ja oikumeenia

Soome Evangeelse Luterliku Kiriku leerikursustel käib võrdsel hulgal poisse ja tüdrukuid

Soome Evangeelses Luterliku Kirikus on alanud leerikoolide hooaeg ja statistika viitab sellele, et leerikool on säilitanud koguduste kasvatustöös oma kindla koha. 2012. aastal käis leerikoolis 83% 15-aastastest noortest, kellele lisanduvad veel leerilapsed vanematest vanuserühmadest. Leerikoolis käib võrdsel hulgal poisse ja tüdrukuid. Eelmisel aastal osales leerikoolis 51905 inimest, kellest tüdrukuid oli 25952 ja poisse 25953.  Alanud aastal korraldavad kogudused Soome eri paigus 2200 leerikursust.

Soome leeritöö edul on mitmeid põhjuseid. Soome kõige suuremas Jyväskylä koguduses käis eelmisel aastal leeris 80,9% 15-aastastest. Koguduse leeritöö koordinaatori Johanna Liukkoneni sõnul on selle põhjuseks heatasemeline ja pikaajaline tegevus ning motiveeritud töötegijad ja rühmajuhid. “Töötegijad on saanud ettevalmistuse, kuidas õpetamistialoogiliselt korraldada, samuti on leerikooli populaarsusele kaasa aidanud panustamine rühmatööle ja laagritele.”

Noored peavad leerikooli juures eriti oluliseks sotsiaalset suhtlust ja millegi koos tegemist.

Kirikuvalituse leeritöö eest vastutav sekretär Jarmo Kokkonen ütleb, et “laagrielus ei tunta puudust arvuti järele, sest seal on oluline koosolemine ja sotsiaalne suhtlemine. 6-kuuse leerikursuse puhul aga oleme siiski arendamas uusi mobiilirakendusi, et avardada õppimismeetodite valikut”.

Populaarsust on tavapärase leerikursusega võrreldes võitnud kursused, mis toimuvad laagri vormis. Sellistel kursustel osales 2012. aastal 41000 noort, samas kui päeval või õhtul toimuvatel leerikursustel käis kokku umbes 3300 noort. Samuti käivad osa noortest leerikoolis mitte oma koguduses või individuaalselt. Täiskasvanute leerikursustel osaleb igal aastal umbes 1000 inimest. Nende jaoks on loodud ka internetipõhine leerikursuse vorm. Lähemat infot selle kohta loe aikuisrippikoulu.fi.

Allikas: Soome Evangeelse Luterliku Kiriku koduleht

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English