Uudised ja oikumeenia

Veerandsada aastat naiste ordineerimist Soomes

Märtsis möödub 25 aastat esimeste naiste vaimulikuks ordineerimisest Soome Evangeelses Luterlikus Kirikus. Selle sündmuse puhul toimub 10. märtsil Helsingi Vanas kirikus pidulik jumalateenistus, kus jutlustab Helsingi piiskop Irja Askola, esimene naine Soomes, kes valitud piiskopiks. Jumalateenistusest teeb raadios otseülekande Yle Radio 1.

Ühtekokku ordineeriti sel ajaloolisel päeval, 6. märtsil 1988. aastal, Soome eri paigus vaimulikuks 94 naist. 2011. aastal kuulus Soome Evangeelse Luterliku Kiriku vaimulike hulka 911 naist, naiste osakaal oli 40,9 protsenti kõigist vaimulikest, keda on kokku 2228.

Jumalateenistusel jutlustav Irja Askola ordineeriti vaimulikuks samuti 1988. aastal, piiskopipühitsuse sai ta 2010. aastal.

„Paljud naised kogesid pärast ordinatsiooni midagi erilist: ametlik heakskiit tähendab tõesti nii palju! Paljud meist said tunda rõõmu ka sellest, kui meile öeldi „tere tulemast!“ tänavanurgal, lillekaupluses, turul või töökollektiivis. Selline kogemus on teinud meie meeled ärksaks, märkamaks neid, kes on tänasel päeval tõrjutud. Kes on need, kellele meie – privilegeeritud – valmistame järgmise 25 aasta peale teed,“ küsib piiskop Askola.

„Võrdõiguslikkus on meie kirikus kesksel kohal ja meie kirik vajab kõigi oma liikmete oskusi. Kui tõrjume teist inimest soo, etnilise tausta või seksuaalse sättumuse tõttu, halvustame kogu leiba, mida täna peolauas ühiselt jagame.“

Jumalateenistusel teenivad kaasa Helsingi piiskopkonna eri vanuses vaimulikud, nende hulgas dr theol Pirkko Lehtiö, kes oli toona  esimeste ordineeritud naiste hulgas, ja Marjaana Toiviainen, kes pühitseti vaimulikuks Helsingi piiskopkonna viimasel ordinatsioonijumalateenistusel.

Allikas: evl.fi

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English