Arhiiv

Vägi ülevalt (nr 62/ 15.2.2013)

Foto: Kerstin Kask

 

Sõnum Kristuse kannatusest, surmast ja ülestõusmisest, seega Jumala sõnulseletamatust armust inimese vastu murrab ja peabki murdma meie igapäevaelu muredesse sisse otsekui välk selgest taevast. Niiviisi on Kristuse sõnumi väekus põhjustanud algkristluses, aga tegelikult ju kogu kristluse ajaloo jooksul väekaid vastuhakke selle maailma võimuihale ja kasuahnusele, egoismile ja utilitarismile. Väekas vastuhakk võib olla vaikne, silmahakkamatu, aga vääramatu sisemine üleolek, ning võib olla ka järsk, silmatorkav, mässumeelne, tervete inimgruppide välist elu muutev.

Sellise välise muutumise ja välise muutumise kompromissituse tunnistuseks on ka paljud sektid kristluse ajaloos. Vene kirikuloost toob Alar Laats Kirik & Teoloogia lugejani neli näidet tähelepanuväärsetest, ortodokssest kirikust välja kasvanud liikumistest. Täna ilmuva ja Vene sekte käsitleva artikli esimeses osas vaadeldakse hlõste ja skopetse ning järgmises ajakirjanumbris molokaane ja duhhoboore. Tuletame meelde, et Kirik & Teoloogias (nr 41/ 21.9.2012) on juba ilmunud Laatsi artikkel vene vanausulistest ning et nii see kui täna ilmuva kirjutise esimene osa on pärit Laatsi idakristlust vaatleva avaldamata raamatu käsikirjast.

Adventistide Koguduse Eesti Liidu Rakvere koguduse vaimulik Ergo Naab kirjutab tänases Kirik & Teoloogia arvamusloos utilitarismist konfessionaalses võtmes, peatudes iseka kultuuri, religioosse solvumise ja konfessionaalse patriotismi fenomenidel. Nartsissism ja egoism ning neist tulenev utilitarism pole inimkonnas, kaasa arvatud kirikutes harvad nähtused. Neile on ka otse silma vaadatud, on see siis algkristluses või Martin Lutheri ajal, ja seda tuleb jätkata.

Sellest, et meie elule pannakse alus ülevalt, kirjutab tänases mõtlemapanevas jutluses EELK Kadrina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson. „Selle maailma olemus on muutlikkus,“ kirjutab ta ja tõdeb, et vahest võib terve elu kulgeda selle mõistmiseks, et alust meie elule ei leiagi sellest maailmast.

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Alar Laats, Vene sektid, 1. osa (hlõstid ja skopetsid)

Ergo Naab, Utilitarismist konfessionaalses võtmes

Meelis-Lauri Erikson, Alus ülevalt (Jh 12:25)

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English