Arhiiv

Vabaduse riik (nr 63/ 22.2.2013)

Foto: Evelyn Nõmmik

 

Pikk talv hakkab ümber saama, ehkki õues olles on seda raske uskuda. Vaid värske linnulaul kinnitab, et lõputult pilvealune ilm lumekuhjade vahel on määratud lõpule. Võib-olla on neid, kes soovivad veel talve venimist, et suusatamisest või uisutamisest rõõmu tunda, võib-olla on neid, kes igatsevad sügavsinist taevast ja päikest. Vist on nii ka Eesti Vabariigiga: on neid, kes näevad igapäevaseid rõõme ja elavad edasi, on neid, kes igatsevad midagi muud või rohkemat. Muidugi, paremaks saab elu ikka minna, aga samas tuleb hinnata ka võimalust, mis juba on olemas.

Nii on meie tänane Kirik & Teoloogia Eesti Vabariigi 95. aastapäeva märkav number saanud tihe. EELK Kadrina Püha Katariina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson ja Kirik & Teoloogia toimetuskolleegiumi liige Thomas-Andreas Põder arutlevad, kumbki omast vaatenurgast, meile antud ajaloolise võimaluse üle. Nii nagu meie ja riigi vahelistes suhetes mängib rolli seotuse ja vabaduse vahekorra küsimus, nii ka meie ja kiriku ning kiriku ja riigi ning Eesti ja Euroopa Liidu vahelistes suhetes. Millised on meie õigused ja kohustused Eesti Vabariigi kodanikena? Euroopa Liidu kodanikena? Jumalariigi liikmetena? Nendele küsimustele vastamiseks pakuvad Erikson ja Põder hulga mõtteainet.

Ka tänane jutlus Viru vangla kaplanilt ja EELK Lüganuse koguduse õpetajalt Jaanus Klaasilt on pühendatud vabariigi aastapäevale. „Tuletagem meelde väärtusi, mis meid kanda suudavad, ja tõstkem oma pilgud üles Looja poole! Siis võime tunda, et seisame kindlalt ja meie saavutused püsivad. Siis läheb elu ka meie maal ja meie inimestel paremaks,“ kirjutab Klaas.

Üle-eelmisel nädalal edastasime intervjuu EELK vaimulike konverentsil valitud aastavaimulik Urmas Viilmaga, tänases numbris on kord teise valitud aastavaimuliku käes: EELK Nissi koguduse õpetaja Lea Jants-Ylönen annab lahkesti vastuseid toimetuskolleegiumi liikme Kerstin Kase seatud küsimustele.

Ent oleme olnud Eesti Vabariik või mitte, Venemaa on alati olnud meie naaber ja jääb selleks. Selle maa ja rahva hingeelu võiksime tunda nii hästi kui võimalik. Seepärast on hea meel tuua lugejani Alar Laatsi Vene sekte käsitleva artikli teine osa, milles ta annab ülevaate duhhobooridest ja molokaanidest.

 

Head Eesti Vabariigi 95. aastapäeva soovib Kirik & Teoloogia toimetus.

 

Tänases numbris:

Alar Laats, Vene sektid, 2. osa (duhhoboorid ja molokaanid).

Aastavaimulik 2012: vestlus Lea Jants-Ylöneniga.

Meelis-Lauri Erikson, Ajalooline võimalus.

Thomas-Andreas Põder, Vabadus seotuses (Gl 5:1). Kõne Eesti Vabariigi aastapäevaks.

Jaanus Klaas, Palve ja usk (Mt 15:21-28).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English