Arhiiv

Vaata, Issand, ma külvasin (nr 61/ 8.2.2013)

Foto: Tuuli Varik

 

Ülal, Haapsalu Toomkirikus tehtud fotol laulab EELK Misjonikoor: „Vaata, Issand, ma külvasin ja nüüd jään saaki ootama“. Kirikumuusika ja kirikulaul on olemuslik osa kristlikust misjonist. Kirik & Teoloogia tänases numbris, viimasel reedel enne kannatusaja algust, on põhiteemaks misjon ja kirikulaul. Kristlik sõnum kuulutab praegu iseäranis Kristuse kannatust ja valmistab meid kannatusajaks ette, avab meie kõrvu, meeli ja südant, kohtamaks selles Jumala tingimatut armastust.

Kristuse kannatuse, surma ja ülestõusmise sõnumiga läksid esimesed kristlased Jeruusalemmast teele laia maailma, evangeeliumi seemneid külvama. Algkristliku misjoni edu, üleüldse see, et kristlik kuulutus ning koguduste asutamine levis tähelepanuväärse kiirusega, on suisa mõistatuslik. See on ime, mis võimalik vaid Jumala toel. Mõistatust lahkab tänases numbris lähemalt Usuteaduse Instituudi Uue Testamendi professor Randar Tasmuth. Kirik & Teoloogia toimetusel on hea meel avaldada lisaks Annika Laatsi eelmisel nädalal ilmunud artiklile ka teine EELK vaimulike konverentsil Roostal peetud ettekanne.

Sealsamas, misjoniteemalisel konverentsil Roostal, laulis Misjonikoor külvajast. Sellega seoses võib lähemalt küsida kirikulaulu olukorra kohta, iseäranis uue lauluraamatu vajaduse ja võimaluste järele Eestis. EELK Kirikumuusika Liidu juhatuse esinaine Tuuliki Jürjo kirjutab arvamusloos Kirik & Teoloogia lugejale sellest, mida uue lauluraamatu ettevalmistamisel tuleks arvestada, ning paljudest muredest, mida ületada.

Vaimulike konverentsil valiti ka kaks aastavaimulikku. Sel aastal said tunnustuse osaliseks EELK Nissi koguduse õpetaja Lea Jants-Ylönen ja EELK Tallinna Toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma. Mõtteid oma elust ja teenimisest jagab tänases numbris Urmas Viilma.

Meie ajakirja toimetuse liige Urmas Nõmmik arutleb jutluste ja mõtiskluste rubriigis aga usutõdede üle, lähtudes Vana Testamendi tekstidest. Eelmise aasta novembris Vikerraadio hommikueetris olnud mõtisklusi võib lugeda ka kui Vana Testamendi teoloogia väikest kokkuvõtet, millega tervitada ühtlasi Christoph Levini Vana Testamendi sissejuhatuse ilmumist eesti keeles (vt uudiseid).

 

Tänases numbris:

Randar Tasmuth, Algkristliku misjoni mõistatus: mõtlemise, väe ja osaduse otsingul.

Aastavaimulik 2012: vestlus Urmas Viilmaga.

Tuuliki Jürjo, Uus lauluraamat – kas ja kuidas?

Urmas Nõmmik, Jumalalt inimesele, Vana Testamendi kaudu mõeldes.

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English