Arhiiv

Jaanuarivalgust (nr 59/ 25.1.2013)

Foto: Kerstin Kask

 

Küllap on jaanuarikuise päikese ja tuule käes mere ääres seismine paras katsumus, hingele ja kehale korraga nimelt. Külm tuul lõikab, aga iga sekund päikest kannab hinge hindamatu koguse rõõmu. Elu on vastuoluline, kuidas sellega küll hakkama saada?

Luule on üks võimalus. Miks mitte just oma religioosse ja kujundilise sügavuse poolest tuntud Uku Masingu luulest mõtelda. Hea on tõdeda, et ajakirja Kirik & Teoloogia tänases numbris ilmub Masingu lähem vaatlus: kirjandusteadlane ja Eesti Kirjandusmuuseumi teadur Külliki Kuusk analüüsib luuletuse „Manda d’Hajje“ lugu. Masing ise pidas ennast eelkõige luuletajaks, tee tema juurde algab ja lõppeb luulega. Kui jälgida ainuüksi Masingu ämblikuvõrgu kujundi vastuolulisust, millest Kuusk kirjutab, avaneb meile omaette maailm, selline millest kõige muu vaatlemisel selguvad seni tundmata varjundid.

Tuult ja valgust on võimalik tajuda ilmsesti palju neil, kes puutuvad otseselt kokku kristliku diakooniatööga. Kristlaseks olemisest tulenev ligimese tähelepanemise ja aitamise paratamatus võib viia elu süngeimate registrite tajumiseni, samas saab diakooniatöö võimalikuks ju vaid jumaliku valguse ajel hinges. Kirik & Teoloogia toimetuskolleegiumi liige Kerstin Kask otsib tänases arvamusloos vastust küsimusele, milline peaks olema diakooniatöö EELK-s. Vastus pole lihtsamate killast – seda tõendab eelkõige küsimus, kas eesmärgiks on isiku- kui iga kristlase keskne, kogudusekeskne või professionaalne diakoonia. Põhjust jätkuvaks reflekteerimiseks on küllaga.

Tänane jutlus on kaitseväe Kuperjanovi üksik-jalaväepataljoni kaplani Anna-Liisa Vaheri sulest. Tänamise ja eelkõige Jumala tänamise paradoksaalsusest kirjutab ta: „Ja mis seal salata – ka negatiivse eest peaksime ideaalis olema tänulikud, sest nagu öeldud: igal asjal on kaks poolt ning varjud tekivad valgusemängust“. Aga nii ongi siis me vastuolulises maailmas, seistes jaanuarikuises tuules ja päikses ühteaegu, ei teagi, kas tänada või nutta või teha kõike korraga.

 

Tänases numbris:

Külliki Kuusk, Ühe luuletuse lugu. Uku Masingu „Manda d’Hajje“.

Kerstin Kask, Missugune peaks olema diakooniatöö EELK-s?

Anna-Liisa Vaher, Olgem tänulikud! (1Ts 5:14–24)

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vt ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English