Arhiiv

Sünnipäevahõnguline vana aasta lõpp (nr 55/ 28.12.2012)

Foto: Kerstin Kask

 

Erinevalt 21. detsembri maailmalõpust saabub vana aasta lõpp üsna tõenäoliselt. Aeg on paras, et teha kokkuvõtteid möödunud aastast ja plaane uueks aastaks. „Tihti antakse lubadusi iseendale ning teistele, seda nii isikliku elu perspektiivist lähtuvalt kui ka ühiskonna ja riigi tegemisi silmas pidades. Küllap on see ehe näide sellest, et me inimestena vajame oma ellu, oma suuremate ja väiksemate tegemiste ning ülesannete keskele teatud struktuuri,“ kirjutab vana-aastaõhtu jutluses Kirik & Teoloogia toimetuskolleegiumi liige Kerstin Kask. Ta kutsub meid mõtlema mööduvale aastale erinevate küsimuste valguses ja sisendab lootust uueks aastaks.

Veel vana aasta sees, 30. detsembril, saab 70-aastaseks teenekas teoloog, õppejõud, emeriitvaimulik ja viljakas tõlkija, Uppsala ja Haifa ülikoolide audoktor, professor dr Kalle Kasemaa. Temale on tänane Kirik & Teoloogia number pühendatud. Ja selleks on põhjust lausa mitmekordselt, sest eesti teoloogia- ja vaimukultuur on Kasemaa tööst palju võitnud, rääkimata tõigast, et kõik meie ajakirja toimetuse liikmed on rohkemal või vähemal määral tema õpilased.

Jaan Lahe sai 1988. aastal innustust gnoosise uurimiseks Gilles Quispeli artiklist „Gnoosis“, mis avaldati almanahhi „Eesti Evangeelne Luterlik Kirik“ 1987. aasta numbris. Iseenesestki mõista on selle artikli tõlkinud Kalle Kasemaa. Et Kasemaa oma magistritöö kirjutas 1975. aastal mandalastest, siis valis Lahe tänase artikli – pühendusartikli – teemaks mandalaste loomismüüdi ja selle paralleelid gnostilistes süsteemides.

Toimetuse liige Urmas Nõmmik vestles Kalle Kasemaaga ühel kenal talvepäeval viimase kodus Tartus, vestluse sisu saavad Kirik & Teoloogia lugejad ka tänasest numbrist teada. Unisoonis keskusteluga avaldame samas Tartu Ülikooli usuteaduskonna kahe esimese lennu lõpetanu – Liina Raudvassari ja Toomas Jürgensteini – impressioonid Kasemaast.

Kirik & Teoloogia toimetuse liige Johann-Christian Põder esitab tänases numbris Kalle Kasemaale laudatio, milles ta kirjutab professori ideest, Hebraica klubist ja tõlkija kingitusest, kõigest, mis seotud Kasemaa ja tema paljusid mõjutanud tööga.

Palju õnne sünnipäevaks Kalle Kasemaale ning head vana aasta lõppu kõikidele lugejatele soovib Kirik & Teoloogia toimetus.

 

Tänases numbris:

Jaan Lahe, Mandalaste loomismüüt ja selle paralleelid gnostilistes süsteemides.

Vestlus Kalle Kasemaaga, saateks tema õpilaste impressioone.

Johann-Christian Põder, Prohvetid ei armasta hobuseid. Laudatio Kalle Kasemaale.

Kerstin Kask, Vana-aastaõhtu jutlus (Lk 13:6–9).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vt ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English