Arhiiv

Pimeduse valgus (nr 52/ 7.12.2012)

Foto: Johann-Christian Põder

 

Advendiaeg on looduses pime aeg. Käes on aasta kõige pikemad ööd ja päevalgi on mõnikord hämaravõitu. Äsja oli igavikupühapäev, mil mõeldi meie surnutele ning advendiajal ja eriti jõuluõhtul on olnud kombeks käia surnuaial kadunud lähedastele küünlaid süütamas. Me peame alati mõtlema surmale, ja mõtlemegi. Kui mitte muidu, siis tuletab surm end ise meelde, alles eile maeti peapiiskop emeritus Kuno Pajula. Diplomaat ja EELK Lääne praostkonna vikaarõpetaja Kristel Engman aitab meil kaasaegset suhtumist surnutesse mõtestada põhjalikus arvamusloos matusekombestiku muutumisest. Kiriklikult maetakse vaid murdosa surnuid, matused on oluliselt lühenenud, kaasatakse meelelahutuslikke elemente ning urnid võivad jääda üldse matmata. Teisenenud suhe lähedastesse ja lein nõuavad kirikult ka suhtumise muutust.

Advendiaeg on vastuoluline aeg. Maha sadanud lumi teeb pimeduse valgemaks ning meele rõõmsamaks. Kui on liiga hämar, lülitame kodudes päevalgi lambid sisse. Loomulik on süüdata küünlad – mida rohkem edeneb tulemise aeg, seda rohkem küünlaid. Ja lõpuks ootame ju valguse sündi. EELK õpetaja ja Eesti Kaitsejõudude Põhja kaitseringkonna kaplan Merike Kütt pakub tänases numbris lugejaile jutlust olulise kirjakoha põhjal. „Mina olen tulnud valguseks maailma, et ükski, kes minusse usub, ei jääks pimedusse,“ ütleb Jeesus.

Talvises karguses ja pimeduses mõistame valguse tähtsust, kasvõi tühjal linnatänaval tänavalaterna all ennast turvalisemalt tundes. Loodame meelekindluse peale, ka usulise. Usk on viinud kirikut aina edasi, pakkunud kodu väga erinevatele vagaduslaadidele ja tõekspidamistele. Tartu Ülikooli ja EEKBL Kõrgema Usuteadusliku Seminari õppejõu Ain Riistani artiklis, mille esimene pool ilmus Kirik & Teoloogia eelmises numbris, käsitletakse universaalse usu- ja südametunnistusevabaduse idee sündi. 400 aastat möödub baptistliku liikumise ühe rajaja Thomas Helwyse teose „Ülekohtu saladusest“ ilmumisest. Meil on põhjust teda ja tema ideid meeles pidada.

Rahulikku advendiaja jätku soovib Kirik & Teoloogia toimetuskolleegium.

 

Tänases numbris:

Ain Riistan, 400 aastat Thomas Helwyse „Ülekohtu saladusest“, 2. osa.

Kristel Engman, Tähelepanekuid muutuvast matusekultuurist.

Merike Kütt, Mina olen tulnud valguseks maailma (Jh 12:44-50).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English