Arhiiv

Lõpp ja algus (nr 50/ 23.11.2012)

Foto: Kerstin Kask

 

Mäedki lagunevad tükkideks, kaljud kivideks. Ammugi siis surevad ja kaovad inimesed maa pealt. Või nende soovid ja tahtmised, milliseid varsti enam ei mäletatagi. Kaob ka see maailm. Mõnikord mõeldakse kergendatult, et maailm lõppeb alles miljardite aastate pärast, mõnikord oodatakse maailma lõppu kohe ja praegu, mida suurema pauguga, seda suurema hirmuga. Üht sellist kardavad mõned saabuvat 21. detsembril, sest maiade kalendri järgi juhtuvat nii. Tartu Ülikooli süstemaatilise usuteaduse teadur Roland Karo maailma lõpu küsimuse ette võtabki, täiesti sobivalt igavikupühapäeva eel. Sest maailma lõppu oodates või kartes ei orienteeruta tänapäeval ehk enam nii hästi selle religioosses dimensioonis. Aga religioossest vaatenurgast on lõpp harva tõeline lõpp. Võib-olla polegi üldse. Lõpp on vajalik uue algamiseks või – piibellikult – uueks olemiseks Jumalaga.

Näe, kalju on vajunud tükkideks, aga sammal kasvab juba peal. Palju seda aega ikka kulub, kui sinna ilmuvad esimesed rohukõrred ja huumusekiht. Ning varsti ei mäletagi keegi lõppu, võib-olla veel ainult algust. Kaspar Näf, suurepärane eesti kultuuri tundja ning Ulrich Zwingli traditsiooniga seotud evangeelse kiriku liige Šveitsis, mõtiskleb tänases Kirik & Teoloogia arvamusloos lõpust ja algusest, igavikust ja surmast. Ta rõhutab novembri lõpu erilist aega, mis nii looduses, inimeste eludes kui ka ühiskonnas on tumedaim punkt. Sealt edasi oodatakse valgust ning lõpp muutub alguseks.

Kirik & Teoloogia toimetuskolleegiumi liige Thomas-Andreas Põder lähtub tänases jutluses lihtsast küsimusest: mis tuleb? Religioone liikumapanevaks jõuks on olnud küsimus: mis meist saab? Millele saame loota? Oma surnuid mälestades paratamatult nii mõtleme. Aga igavikupühapäev on ka Kuningas Kristuse püha. Lahendus on usk ja algus on usaldus. Ning varsti ei mäletagi keegi lõppu, võib-olla veel ainult algust.

 

Tänases numbris:

Roland Karo, Viimastest asjadest. Maiad ja 21. detsember 2012 – maailma lõpuni on jäänud 29 päeva.

Kaspar Näf, Igavik ja surm.

Thomas-Andreas Põder, Mis tuleb? (Mt 25:31–46)

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English