Uudised ja oikumeenia

Euroopa Kirikute Konverents tervitas Nobeli rahupreemia andmist Euroopa Liidule

 „Kuigi maailmas on palju rahuaktiviste, kes vääriksid tunnustust taolise autasu näol, ei tule Nobeli rahupreemia andmine Euroopa Liidule täieliku üllatusena. Euroopa Kirikute Konverents ja selle Kiriku ja Ühiskonna Komisjon tervitavad Nobeli auhinnakomitee tänast (12.10.2012, toimetus) otsust ja õnnitlevad kõiki, kes on kaasa aidanud Euroopa integratsiooniprojekti õnnestumisele“, kommenteeris Euroopa Kirikute Konverentsi Kiriku ja Ühiskonna Komisjoni direktor õp Rüdiger Noll. „Nobeli rahupreemia on meenutus sellest, et Euroopa Liit alustas rahu ja lepituse projektina“.

„Samavõrra, kui Nobeli rahupreemia on tunnustus sellele, kui edukas on olnud Euroopa rahu ja lepituse protsess peale Teise maailmasõja hävitavaid mõjusid, on see autasu ka väljakutse tuleviku jaoks. Eriti majandusliku ja finantsilise kriisi ajal peaks Nobeli rahupreemia komitee otsus meenutama meile Euroopa Liidu algset olemasolu põhjust ning Euroopa Liidu integratsiooniprotsessi põhiväärtusi. Enamik tänase päeva konflikte ei ole konfliktid riikide vahel, vaid konfliktid ühiskonnas. Vaesus, sotsiaalne marginaliseerumine, ligipääs ressurssidele ja ebaõnnestunud integratsioonipoliitika on tihti allikad tänastele konfliktidele. Nii selles osas kui ka rahu ja lepituse edendajana globaalses kontekstis on Euroopa Liidul mängida oluline roll“, lisas Noll.

 

Allikas: cec

 

Vt lisaks uudist ja täiendavat teavet Euroopa Komisjoni kodulehel.

 

Euroopa Kirikute Konverents ühendab umbes 120 anglikaani, õigeusu, protestantliku ja vanakatoliku kirikut kõigist Euroopa maadest ning 40 assotsieerunud organisatsiooni. EELK on asutajaliige (1959); assotsieerunud liikmeks on alates 2003. aastast Eesti Kirikute Nõukogu.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English