Uudised ja oikumeenia

Bedford-Strohm: kirikud peavad vahendama eetilist orientatsiooni

Baieri Evangeelse Luterliku Maakiriku piiskop Heinrich Bedford-Strohm kinnitas kirikute erilist rolli tänapäeva ühiskonna eetilistes diskussioonides.

Selles valdkonnas orientatsiooni otsimisel on raskusi nii poliitikal kui ka avalikkusel, ütles piiskop neljapäeval 22. novembril 2012 Kesk-Saksamaa Evangeelse Maakiriku kirikukogul Erfurdis. Eetilise orientatsiooni järele küsimine kuulub „oma olemuses kirikute missiooni juurde“. Kui nad võtavad neid küsimusi tõsiselt, „siis pöördutakse tulevikus nende poole küsimustega veelgi rohkem kui praegu“.

Piiskop prof dr Heinrich Bedford-Srohm (foto: picture-alliance/dpa)

Bedford-Strohm esines kirikukogu sügisistungil külalisena ettekandega teemal „Vaadata teiste silmade läbi. Avalik kirik oikumeenilises perspektiivis“, kõneledes oma kogemustest kirikute oikumeenilistest suhetest maailmas ja rõhutades paneeldiskussioonis tihedamate kontaktide vajadust evangeelsete kristlaste ja katoliiklaste vahel. Kõrgemal tasandil diskuteeritakse tema sõnul „liiga pikalt“ selle üle, „kas paavst ütles Erfurdis seda või teist“, samas kui alustasandil ei toimu suurt midagi. Oikumeenia üle ei otsustata aga „mitte ainult kõrgemal tasandil“, sõnas piiskop diskussioonis kirikukogusaadikutega.

Vahetu suhtlemine erinevatest konfessioonidest ja kiriklikest organisatsioonidest inimeste vahel on ülemaailmse oikumeenia lähtekohaks, ütles Bedford-Strohm. See ei kinnita ainult veendumust, „et kristlasi leidub kõikjal maailmas“, vaid need kontaktid aitavad kaasa ka elutingimuste parandamisele vaesemates maades. „Muutused ei toimu läbi moralismi.“ Seevastu kohtumised inimeste vahel kasvatavad meis arusaama, „et me oleme õnnelikumad, kui teised inimesed meie ümber elavad ka hästi“.

Allikas: epd

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English