Uudised ja oikumeenia

EELK reformatsiooni juubeli vahtrapuu Wittenbergis

Foto: eelk.ee

Möödunud pühapäeval, 21. oktoobril, istutas peapiiskop Andres Põder reformatsiooni sünnilinnas Wittenbergis Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku poolt vahtrapuu. EELK puu kannab numbrit 73 ja selle juurde tuleb tahvel piiblitsitaadiga „Kes Issanda kotta on istutatud, need lokkavad meie Jumala õuedes“ (Ps 92:14). Puu istutamisel osales ka õpetaja Anne Burghardt.

Peapiiskopi saatesõnad kõlasid nõnda:

„Armsad õed ja vennad Kristuses! Oleme valinud oma puule pühakirjatekstiks Taaveti 92. laulu 14. salmi: „Kes Issanda kotta on istutatud, need lokkavad meie Jumala õuedes.“ Puu on osaduse, kasvamise ja viljakandmise sümbol. Wittenbergiga on Eestil päris otsesed sidemed. Reformatsiooni ideed jõudsid Eestise juba 1523. aastal ja tänagi hoitakse Tallinna linnaarhiivis Martin Lutheri kirju.

Reformatsioon aitas kaasa eestikeelse jumalasõna levikule ja eesti kirjakeele, rahvakooli, rahvakiriku ja omariikluse tekkele ja arengule. Istutan selle puu palvega, et Jumal uuendaks ja kasvataks meie kõikide usku nii Eestis, Euroopas  kui kogu maailmas ning ühendaks kirikuid ja rahvaid oma armastuses Jeesuse Kristuse, meie Issanda läbi.“

Samal päeval istutasid oma puu ka Saksamaa Ühinenud Evangeelne Luterlik Kirik (VELKD), roomakatoliku kiriku Hildesheimi piiskopkond, Indoneesia Simalunguni Protestantlik-Kristlik Kirik, Austria Augsburgi Usutunnistuse Evangeelne Kirik, Evangeelne Luterlik Kirik Venemaal ja Lõuna-Aafrika Evangeelne-Luterlik Kirik. Need istutamised leidsid aset Wittenbergis toimunud Luterliku Maailmaliidu konverentsi ajal, kus teemaks oli teoloogiline haridus.

„Lutheri aed“ on elav mälestusmärk, mis on pühendatud peatselt saabuvale reformatsiooni 500. aastapäevale ja valmib seega aastaks 2017. Kokku istutatakse vastavalt aastate arvule 500 puud, praeguseks hetkeks on oma puu istutanud 127 erinevat kirikut üle maailma. Tegemist on ovaalselt kujundatud kompositsiooniga, mille keskel asetseb luteri roosi kujuline plats koos ristiga. Aia autoriks on maastikuarhitekt Andreas Kipar.

Aia nurgakivi asetati septembris 2008 ja peale intensiivseid ettevalmistusi istutati 1. novembril 2009 esimesed 25 puud (Rooma-Katoliku Kirik, Konstantinoopoli Õigeusu Kirik, Anglikaani Kirik, Reformeeritud Maailmaliit, Luterlik Maailmaliit jt). Kirikud kogu maailmast ja kõigist konfessioonidest on jätkuvalt kutsutud selles elavas mälestusmärgis osalema. Nõnda tekib ülemaailmse ühendatuse, seotuse ja lepituse märk, mis sümboliseerib ühtlasi reformatsiooni ülemaailmset mõju.

Lutheri aiast loe lähemalt kodulehelt luthergarten.de. EELK puu asukohta kaardil võib näha siit.

 

Allikas: eelk.ee ja velkd.de

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English