Uudised ja oikumeenia

Euroopa evangeelsete kirikute suurkogunemine Itaalias

 

20.-26. septembril koguneb Firenzes Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas (EKOE) 7. täiskogu. Kohtumine leiab aset linna südames Rooma väravate kõrval asuvas endises kloostris Convitto della Calza.

Neljapäeva pärastlõunal alanud täiskogul ütlesid EKOE nõukogu presidendi õp Thomas Wipfi avasõnade järel oma tervitused täiskogu võõrustajad – Itaalia luterlik kirik, metodisti ja (tänapäeval reformeeritud kirikutele lähedane) valdeslaste kirik. EKOE 13-liikmelise nõukogu presiidium esitas põhjaliku aruande kirikuteosaduse elu ja tegevuse kohta alates 6. täiskogust, mis leidis aset 2006. a Budapestis. Õhtul toimus täiskogu avajumalateenistus, kus jutlustas õp prof Fulvio Ferrario Roomast.

Reede hommikul, ajakirja ilmumise eel, esitas hommikupalvuse järel aruande Viinis asuva EKOE kantselei peasekretär dr Michael Bünker, kes on ühtlasi Austria luterliku kiriku piiskop. Oikumeenilisted külalisted tervitavad täiskogu läbi kogu töönädala. Esimestena tegid seda Kirikute Maailmanõukogu peasekretär õp dr Olav Fykse Tveit ning Euroopa Kirikute Konverentsi president metropoliit Emmanuel. Viimane edastas ka Konstantinoopoli patriarhi tervituse. Teoloogilise peaettekandega alustas EKOE viitsepresident õp prof dr Michael Beintker. Ettekande teemaks on “Vabad tulevikuks – evangeelsed kirikud reformi ja reformatsiooni vahel”.

Eesti Evangeelset Luterlikku Kirikut esindab delegaadina EKOE nõukogu praeguse kooseisu liige õp Thomas-Andreas Põder. EELK poolt aitab täiskogu läbiviimisele kaasa ning osaleb noortele teoloogidele mõeldud oikumeenilises programmis Tartu Ülikooli teoloogiaüliõpilane diakon Joona Toivanen.

Ühinenud Metodisti Kirikut esindab külalisena Euroopa ja Põhja-Aafrika piirkondade misjonitööd koordineeriv dr Üllas Tankler, kes on Eesti Metodisti Kiriku vaimulik.

Kirik & Teoloogia käsitleb EKOE Firenze täiskogu ja selle tulemusi edaspidi lähemalt.

Vt Firenze täiskogu kodulehte siit.

EKOE varasem pressiteade: „Euroopa protestandid kohtuvad Firenzes“ (Kirik & Teoloogia nr 31/ 13.7.2012).

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English