Uudised ja oikumeenia

Põhjakiriku koorifestival „Kolmkõla 2012“ 24.–26.08. Greifswaldis

Greifswaldi St. Nikolai toomkirik

Esimest korda korraldatavale Põhjakiriku koorifestivalile oodatakse ligi 3000 lauljat. Osalejad tulevad kokku terve Põhjakiriku territooriumilt – Põhjameres asuvalt Sylti saarelt kuni Läänemeres asuva Usedomi saareni. „Me pakume nii nõudlikumaid kontserte nagu Felix Mendelssohn Bartholdy ,Elias‛ kui ka igal pool kesklinnas kohtumisi kõigile, kes heal meelel laulavad, seda näiteks kooride ööl,“ kirjeldab Greifswaldi maakiriku muusikajuht Frank Dittmer festivali kontseptsiooni. Just nagu kolmkõla sümboliseerib muusikas harmooniat, edendab „Kolmkõla 2012“ uue Põhjakiriku kooskõla.

Muusikaliselt mängib koorilaul Läänemere ruumis olulist rolli. „Me rõõustame väga, et festivalile tulevad ka meie partnerkirikute koorid Rootsist, Leedust, Lätist, Eestist ja Poolast,“ ütleb kirikumuusik Regina North. Paljud osalejad ööbivad kodudes. „Sel viisil õpivad üksteist tundma inimesed erinevatest Põhjakiriku piirkondadest,“ osutab festivali organiseerija.

Enam kui 20 kooriateljees õpivad lauljad erinevaid muusikavorme: Taizé lauludest ja Ladina-Ameerika muusikast kuni gregoriaani koraalideni. Kõikjal kesklinnas leiavad aset kontserdid: koorilaul muuseumisadamas, gospelmuusika turuplatsil, Candlelight-kontsertid kirikutes ja spontaansed esinemised „laulunurkades“.

Põhjakiriku nähtava kooskõla märgina jutlustavad pühapäeval, 26. augustil, Greifswaldi ja selle ümbruse erinevates kirikutes Schleswigi ja Holsteini piirkonna piiskop Gerhard Ulrich (Põhjakiriku kirikuvalitsuse ajutine eesistuja) ja tema sealne piiskoplik asetäitja Gothart Magaard, Mecklenburgi ja Pommerni piirkonna piiskopid dr Hans-Jürgen Abromeit ja dr Andreas von Maltzahn ning Hamburgi ja Lübecki piirkonna piiskop Kirsten Fehrs.

Festivali muusikaliseks kõrgpunktiks on jazz-kantaadi „Gott ist gegenwärtig“ esmaettekanne, mis on kirjutatud 16-häälsele koorile ja jazz-ansamblile. Tegemist on spetsiaalse tellimustööga Berliini heliloojalt ja saksofonistilt Uwe Steinmetzilt. Festivali „Kolmkõla 2012“ lõpetab rahvusvaheliselt kõrgelt tunnustatud Eric Ericsoni kommerkoori kontsert.

Festivali korraldajad loodavad, et avatud ja külalissõbralikus hansa- ja ülikoolilinnas Greifswaldis toimuv festival loob kooskõla mitte ainult ühinenud Põhjakirikus, vaid ka kogu Läänemere regioonis laiemalt.

Festivali korraldajateks on Põhjakiriku ehk Evangeelse Luterliku Kiriku Põhja-Saksamaal kirikumuusikud. Põhjakirik sündis 2012. aasta nelipühil, mil ühinesid Põhja-Elbe, Mecklenburgi ja Pommerni evangeelsed-luterlikud maakirikud. Põhja-Elbe kirikuga on EELK olnud pikaaegsetes ja tihedates sõprussidemetes, need sõprussuhted jätkuvad nüüd Põhjakirikuga.

 

Allikas: Evangelisch-Lutherische Kirche in Norddeutschland ja chorfest-dreiklang.de

 

Vt lisaks Põhjakirik heiskab purjed – ajalooline otsus EELK sõprade jaoks (K&T nr 5/ 13.1.2012).

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English