Uudised ja oikumeenia

Ukraina kirikute avaldus vene keele kui ametliku regionaalkeele vastu

Peapiiskop Svjatoslav Ševtšuk, foto: RISU (CC)

Pea kõik Ukraina kirikud, välja arvatud Moskva patriarhaadi Ukraina õigeusu kirik, on astunud välja vene keelele regionaalkeele staatuse andmise vastu. Ühises avalduses kutsusid erinevate kirikute juhid kolmapäeval, 4.7.2012, Ukraina presidenti Viktor Janukovitšit üles kasutama keeleseaduse suhtes vetoõigust. Seadus „viivat suuremõõtmeliste konfliktideni ja riigi kokkuvarisemiseni,“ kirjutasid teiste seas Kiievi patriarhaadi õigeusu kiriku patriarh Filaret ja Ukraina kreekakatoliku kiriku peapiiskop Svjatoslav Ševtšuk. Allakirjutanute seas olid ka roomakatoliku kiriku ja protestantlike kirikute esindajad, aga ka Ukraina moslemid.

Ukraina parlamendi teisipäeval vastu võetud seadus annab kolmeteistkümne provintsi elanikele õiguse suhelda ametkondadega vene keeles. Nende kolmeteistkümne provintsi hulka kuulub ka pealinn Kiiev – asjaolu, mis äratas eriti pahameelt. Kokku on Ukrainas kakskümmend seitse provintsi. Lisaks vene keelele antakse lisaõigusi ka kolmele teisele suuremale vähemuskeelele – bulgaaria, rumeenia ja ungari keelele. Seaduse vastuvõtmisega viis Janukovitši partei ellu oma valimislubaduse. Opositsiooniliidrid on keeleseadust aga teravalt kritiseerinud. Nende sõnul saab vene keel nõnda Kiievis ning Ida- ja Lõuna-Ukrainas faktiliselt teiseks riigikeeleks.

Peapiiskop Ševtšuk ja mitmed teised kirikute esindajad hoiatasid enne keeleseaduse hääletust parlamendis jõuliselt vene keele taolise esiletõstmise eest. Peapiiskop Ševtšuk kirjutas Ukraina parlamendi spiikrile Volodõmõr Lõtvõnile, et seaduseelnõu kahjustab „ukraina keele normaalset ja põhiseadusekohast funktsioneerimist“.

 

Allikas: KAP/Kathpress

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English