Uudised ja oikumeenia

Londoni olümpiamänge teenib ligi 200 vaimulikku

Londoni olümpiakülasse on rajatud religioonikeskus, kus on esindatud üheksa Suurbritannia suuremat usundit. Keskus on avatud olümpia ja paraolümpia ajal. Maailmausunditel nagu kristlus, islam, judaism, hinduism ja budism on keskuse hoones igaühel oma nurk. Esindatud on ka sikhism, jainism, bahaism ja zoroastrism.

Anglikaani kiriku preester Duncan Green rõhutab, et keskuses ei ole eri usundite vahel pingeid, vaid olümpiamängud toimivad ühendava jõuna. ” Olümpial osalejad järgivad olümpiamängude väärtusi ja austavad sellepärast üksteist.”

Keskuses töötab olümpiamängude ajal 193 vaimulikku. “Vaimulikud on seal selleks, et teenida võistlusi ja reageerida, mitte selleks, et kedagi usku pöörata,” sõnab Green.

Vaimulikud kannavad rinnamärki, mille kavandamine ei möödunud pingeteta. Algselt plaaniti rinnamärgil kujutada eri usundite sümboleid, kuid sellest loobuti, sest eri usundite esindajad ei soovinud kanda oma rinnal  teiste usundite sümboleid. Viimaks otsustati neutraalse versiooni kasuks, millel on sõna “faith” (usk), maakera ning olümpia ja paraolümpia logod.

“Tahtsime kujundada sellise märgi, mida kõigi usundite esindajad võiksid kasutada, tunda end sealjuures koduselt ja mis viitaks sellele, kuidas maailma usundid on kogunenud ühtekokku,” põhjendas Green kujunduse valikut.

Ametlikku rinnamärki esitles 2011. aasta novembris olümpiaküla külastades Canterbury peapiiskop Rowan Williams koos kaheksa teise usundi juhtidega.

Religioossete sümbolite tõrjumine oli Suurbritannia meedias arutluse all 2012. a kevadel, kui BBC näitas märtsis-aprillis olümpia ettevalmistusest kõnelevat paroodiasarja Twenty Twelve.  Sarja ühes osas ähvardab Alžeeria võistlusi boikoteerida, sest religioonikeskus ei ole suunatud Meka poole.

Londoni olümpiamängud algavad 27. juulil 2012.

Allikas: www.kotimaa24.fi

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English