Uudised ja oikumeenia

Valgevene võimud keeldusid surmamõistetu surnukeha üleandmisest omastele kristliku matuse korraldamiseks

Valgevene võimud ei vastanud aprillis 2011 Minski metroos toimunud plahvatuse korraldamises koos Dmitri Konovaloviga surma mõistetud ja hukatud Vladislav Kovaljovi perekonna palvele anda neile kristliku matuse korraldamiseks üle Kovaljovi surnukeha.

Siseministeeriumile alluv kriminaaltäitevamet põhjendas keeldumist Valgevene karistusseadustiku artikli 175 lõiguga 5, mille kohaselt „ei anta surnukehasid matuste korraldamiseks välja ega tehta teatavaks nende matmispaika“.

Surmamõistetud on Valgevenes isoleeritud vangistuses, igasugune hingehoidlik abi ja seega võimalus pihtida ning viimast armulauda saada on keelatud. Alles vahetult enne surmaotsuse täideviimist antakse neile teada selle täpne kuupäev ja koht. Samuti ei informeerita surmaotsuse täideviimise ajast ja kohast lähedasi, kes saavad sellest teada alles pärast otsuse täideviimist.

Poliitiliste vangide usuvabadust piiratakse Valgevene vanglates jätkuvalt: neil on keelatud lugeda religioosset kirjandust ning vaimulikel pole luba neid külastada; samuti on keelatud igasugune kirjavahetus lähedastega.

Kovaljovi ema on pöördunud Strasbourg’is asuva Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee poole, kinnitades, et mõlemad mehed olid süüdi lavastatud ning pommiplahvatuse taga on Valgevene julgeolekuteenistus.

 

Allikas: G2W

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English