Uudised ja oikumeenia

Saksa laulukooride pidu toimub tihedas koostöös kirikutega

Vana Nikolai kirik Foto: Mylius/GNU

7.–10. juunil 2012 on Frankfurt Maini ääres Euroopa laulukooride pealinnaks, sest aset leiab Saksa Kooripidu 2012. Peo motoks on „Terve Frankfurt on laulukoor“.  Nelja päeva jooksul toimub 600 kontserti, peost võtab osa ca 500 koori pea 20000 lauljaga. Kooripeo korraldaja on Saksa Kooriühing (Deutscher Chorverband). Kontserdid toimuvad linna keskväljakul Römerbergil, kirikutes ja vabaõhulavadel, hõlmates nii klassikat, poppi kui ka eksperimentaalset muusikat.

Kooripidu avatakse Pauluse kirikus, mis „Saksa demokraatia hällina“ on tähtsaim rahvuslik vabaduse ja demokraatia sümbol Saksamaal. Selles kirikus kogunes 18. mail 1848 Saksamaa esimene vabalt valitud rahvaesindus. Peo avasõnad ütlevad kooriühingu president Henning Scherf, Frankfurti linnapea Petra Roth ja Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble, kes esitab ka Saksa kooriühingu 150. juubeliks välja antud postmarki.

Kooripeo kõrgpunktideks on Berliini RIAS Kammerkoori kontsert Vanas Ooperis, Bachi motettide esitus evangeelses Katariina kirikus ning „Kooride öö“ 8. juunil, mil kesklinnas toimub kaksteist kontserti. Ligi 30 kontserti leiavad aset ka sotsiaalsetes asutustes, nt haiglates ja vanadekodudes.

Kooripeo keskmeks on Saksa Kooriühingu rahvusvaheline kooride konkurss, millest võtab osa ligi 80 koori. Kontserdile 9. juunil oodatakse ka Saksamaa liidupresidenti Joachim Gaucki. Kooripidu lõppeb pühapäeval kooripeo-jumalateenistusega Katariina kirikus ning oikumeenilise noorteteenistusega Peetri kirikus. Terve peo vältel on peo „vaimseks keskuseks“ Frankfurti südames asuv Vana Nikolai kirik, mis kutsub igal hommikul, keskpäeval ja õhtul oikumeenilistele palvustele.

Allikas: epd ja chorfest.de

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English