Arhiiv

Eksistents kesk rohelist rahu (nr 26/ 8.6.2012)

Foto: Karin Heinsaar

 

Rahulikku rohelisse aega juhatab meid tänase jutlusega EELK Kose ja Tuhala koguduste õpetaja Mare Palgi. Kevadised suuremad kirikupühad on selleks korraks möödas ja meil on aega varsti oma aedsetesse või puhketegevustesse suubuda. Aga ehk on sel ajal hea seista ka lihtsalt avara taeva all, keset kõike seda rohelust ja tunda ennast maailma keskel. Võib-olla mõistame siis oma eksistentsi, oma loodust ja eelkõige seda, et me pole oma eksistentsis üksi. Vahest on lausa tunne, otsekui jälgiks meid keegi leheroheluse või taevasina keskelt, koputaks isegi õlale, vahest küsikski, mida mõtleme ja millesse usume.

Nii tuletab meile Adventistide Koguduse Eesti Liidu Rakvere ja Jõgeva koguduste vaimulik Ergo Naab artiklis Piibli eksistentsialistlikust tõlgendusest meelde, et oma usku tasub ikka seada eksistentsiaalsete küsimuste valgusesse, leida küsimusi inimeksistentsi kui sellise kohta Piiblist ning mõista seal esinevaid vastuseidki – jumalikke vastuseid.

Kui juba jumalikud, evangeelsed vastused, siis ei pääse me kindlasti kriitilisest küsimusest ustavuse kohta evangeeliumile. Kui ustavad oleme sõnumile Kristusest? Kui ustav on meie kirik evangeeliumile? Eesti vanglate ja politseiarestimajade peakaplan Johann-Christian Põder osutab oma arutluses lakkamatule kriitilise enesekontrolli ülesandele nii iga uskliku puhul kui kirikus tervikuna.

Vahest võtame selleks aega, mõtleme, et oma eksistentsi tähele panna ja ennast jälgida on parim võimalikest. Ise ausaks jääda ja evangeeliumi ausalt tunnistada on õndsaim, mis meiega juhtuda võib. Head lugemist keset rohelist rahu soovib Kirik & Teoloogia toimetus.

 

Tänases numbris:

Ergo Naab, Piiblilugude eksistentsialistlik tõlgendamine.

Johann-Christian Põder, Mida vannutakse? Vaimuliku ametivandest.

Mare Palgi, Rahulik roheline aeg (Õp 30:7-9).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English