Uudised ja oikumeenia

Helsingi keskuses avatakse vaikuse kabel

Soome kõige elavama liiklusega paigas Helsingi bussijaama nurgal avatakse maikuu lõpus Kamppi kabel, mis on ehitatud vaikuse ja kohtumise paigaks, kus kogudus ja linn toimivad koostöös. Kabelis leiavad rakenduse nii kiriku kui linna sotsiaalameti töötajad, keda on ühtekokku kaksteist.

„Meie eesmärgiks on, et kohapeal oleks pidevalt vähemalt kaks töötajat,“ ütles Kamppi kabeli vaimulik Nanna Helaakoski. Vestluste pidamiseks ei ole kabelis ei büroo- ega vastuvõturuume. Klaasist seintega fuajeesse võivad siseneda kõik ning töötaja leiab vajadusel rahuliku vestluspaiga kas fuajees või mõnes ümbruskonna kohvikus. Kabeli kõrval valmib peagi hoov, kuhu paigutatakse ka mõned pingid ja lauad.

„Soovime kohtuda inimestega, kes ei käi sotsiaalabi osakondades, kuid kes soovivad kellegagi vestelda. Linnas võib üksildus olla suurem kui kustahes mujal,“ räägib sotsiaaltöötaja Marja Koskenalho.

Lisaks isiklikele kohtumistele hakatakse sügisel kabelis pidama ka lühikesi palvusi. Jumalateenistusi ja kiriklikke talitusi kabelis ei peeta. Vaikust võib tulla kabelisse otsima lahtiolekuaegadel kogu aeg.

Arhitekt Mikko Summaneni sõnul on ta soovinud luua ruumi, mis aitaks eralduda linnakärast ja mis oma ümarate seintega justkui haaraks inimese oma embusesse. Kabelil puuduvad aknad ja valgus tuleb ruumi läbi katuse. Hoone on suurepärane näide Soome puitarhitektuurist, kus kogu hoone on kaetud lepapuust laudadega.

Kabel on alates 1. juunist avatud iga päev 7.00–20.00, nädalavahetusel 10.00–18.00.

Kabeli pilte vaata siit ja siit.

Allikas: www.kotimaa24.fi

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English