Uudised ja oikumeenia

Bethel avas Saksamaa esimese evangeelse laste- ja noortehospiitsi

Saksamaal Bielefeldis avati 2. mail 2012 Saksamaa esimene evangeelne laste- ja noortehospiits. „Me soovime raskesti haige lapse vanematele võimaldada nende raskest hoolitsusülesandest puhkepausi,“ rääkis Betheli juhataja Ulrich Pohl. „Nemad ja õed-vennad  peaksid enda jaoks aega leidma, aga nii, et nad sellegipoolest ei peaks oma raskesti haiget last ära andma,“ selgitas von Bodelschwinghi sihtasutuste juhatuse esimees. Betheli laste- ja noortehospiits on esimene taoline asutus, millel on evangeelne omanik.

Uus hospiits võib võtta vastu kuni kümme raskesti haiget last. Kaks tuba on sisustatud lastele, kes vajavad pidevat intensiivset hoolitsust. Ülemisel korrusel on eluruumid vanematele ja õdedele-vendadele. „See peaks olema peredele natuke nagu puhkuseaeg,“ selgitas hospiitsi juhataja Ulrike Lübbert asutuse kontseptsiooni. Aga see on samuti koht, kus rääkida surmast ja suremisest. Vanemaid toetades hoolitseb laste eest töötajaskond, kuhu kuuluvad lapsehoidjad, tervishoiutöötajad, pedagoogid, arst ja kaplan. Hetkel töötab hospiitsis 25 inimest, pikemas perspektiivis peaks töötajaid olema 45.

Erinevalt täiskasvanute hospiitsist tulevad lapsed ja noored hospiitsi tihti mitme aasta vältel, igal korral mõneks nädalaks. Neli nädalat aastas tasutakse seejuures haigekassa poolt. Hospiitsiga on seotud ambulatoorne palliatiivne abiteenistus, mis hoolitseb laste eest ka kodudes. Hospiitsi juhataja Lübberti sõnul sureb enamik lapsi tõenäoliselt kodus. See olevat perede soov, ja hospiits abistab neid seejuures.

Saksamaa lastehospiitside liidu andmetel elab Saksamaal enam kui 22 000 last, kellel on ravimatu, surmaga lõppev haigus. Igal aastal sureb neist 1500. Alates esimesest, 1998. aastal Sauerlandis Olpes avatud statsionaarsest lastehospiitsist on varasemalt asutatud kaheksa lastele mõeldud hospiitsi, Bielefeldi Betheli hospiits on seega kümnes.

Ehituse, sisustuse ja esimese kahe aasta kuludeks arvestatakse ligi 7,2 miljonit eurot. Huvi eelkõige annetuste abil majandatud hospiitsi vastu on suur, praeguseks on tehtud ca 24000 annetust. Mitmed tuntud isikud on hakanud hospiitsi „ristivanemaks“, näiteks koomik Ingolf Lück, telekanali WDR moderaator Frank Plasberg, noortekirjanik Cornelia Funke ja varasem Westfaleni maakiriku president Alfred Buß. Ka soovivad vabatahtlike abilistena aidata paljud Bielefeldi elanikud. Lastehospiits jääb ka edaspidi sõltuvaks annetustest. Haigekassad finantseerivad laste hospiitsis viibimise, pedagoogilise hoolitsuse ja perede majutuse katavad aga annetused.

Allikas: epd

 

***

Von Bodelschwinghi sihtasutused „Bethel“

Betheli eesmärk on võimaldada hoolitsusest ja abist sõltuvatele inimestele võimalikult inimväärikas ja iseseisev elu. Selle nimel töötavad kristliku ligimesearmastuse vaimus von Bodelschwinghi Betheli sihtasutustes Berliinis, Bielefeldis ja paljudes teistes kohtades ligi 15000 kaastöölist. Sõna Bethel tuleb heebrea keelest ja tähendab „Jumala koda“. See nimi on von Bodelschwinghi sihtasutuste, Euroopa suurima diakoonilise organisatsiooni jaoks ühtlasi programmiks.

Betheli asutusi leidub Saksamaa kuuel erineval liidumaal, keskendudes vanurite ja puuetega inimeste toetamisele, noorte, kodutute ja töötute abistamisele ning psühhiaatrilisele hoolitsusele. Betheli halduses on nii haiglaid kui psühhiaatriakliinikuid. Epilepsia ravis ja uuringutes on von Bodelschwinghi sihtasutused Euroopas juhtival positsioonil. Uuemateks töövaldkondadeks on ajukahjustusega inimeste abi, autismispektri häiretega inimestele teraapia pakkumine ning hospiitsitöö. Viimasel aastal pakuti hoolitsust, nõustamist ja ravi üle 100000 inimesele.

Bethel rajati 1867 epilepsiahaigete laste ja noorte asutusena. Viis aastat hiljem võttis juhtimise üle pastor Friedrich von Bodelschwingh ja ehitas väikse Bielefeldi asutuse üles mitmepalgeliseks ja erinevaid valdkondi hõlmavaks abikeskuseks.

Allikas: http://www.kinderhospiz-bethel.de

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English