Uudised ja oikumeenia

Saksamaal väideldakse konfessionaalse usuõpetuse üle

Saksamaa kõige põhjapoolsemal liidumaal Schleswig-Holsteinis võidakse koolides lõpetada konfessionaalse usuõpetuse andmine. Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) ja rohelised soovivad viia kooliprogrammis läbi muudatused ning asendada konfessionaalse usuõpetuse kas ühise kristliku usuõpetusega nii katoliiklastele kui ka protestantidele või siis religiooniõpetusega, mida võiksid õppida kristlased ja moslemid ühiselt. Nii selgus 17. aprillil Kielis aset leidnud Põhja-Elbe Evangeelse Luterliku Kiriku konverentsil. Kristlik-Demokraatlik Partei (CDU) tahab seevastu konfessionaalset usuõpetust koolides säilitada. Ka Põhja-Elbe Evangeelne Luterlik Kirik ja roomakatoliku kiriku Hamburgi peapiiskopkond soovivad konfessionaalse usuõpetuse säilimist.

„Katoliku kirik ei ole konfessionaalse usuõpetuse kaotamisega mingil juhul nõus,“ ütles Schleswig-Holsteini liidumaa katoliikliku büroo juhataja Beate Bäumer. „Me seisame selgelt selle eest, et jääks püsima õpetus, mis vahendab igale lapsele tema usu alust ja mida kindlustab põhiseadus,“ ütles ta ja lisas: „Väide, et usuõpetuses osaleb aina vähem lapsi ja noori, ei vasta tõele. Meie arvud on konstantsed.

Kieli maapäeva roheliste fraktsiooni juhi Rober Habecki sõnul peaks tulevikus „vahendatama õpilastele väärtusi üheskoos“. Habeck ei pea valeks mitte ainult seda, et katoliiklased ja protestandid saavad usuõpetust eraldi, vaid ka seda, et moslemitel ja kristlastel on eraldi usuõpetus. Habeck ütles, et ta ise on religioonidest saanud rohkem teada filosoofiaõpetusest kui usuõpetusest. Sammu kaugemale astub Antje Jansen Sotsiaaldemokraatlikust Patreist, kes pooldab usuõpetuse asendamist eetikaõpetusega.

Teisiti näeb asja Kristlik-Demokraatliku Partei fraktsioonijuht Johannes Callsen. Ta ütleb, et alles siis, kui noor inimene tunneb oma usu ja konfessiooni aluseid, võiks ta õppida tundma ka teisi religioone.

Schleswig-Holsteini liidumaa koolides antavas konfessionaalses usuõpetuses osaleb enamus õpilastest. Ainult viis protsenti protestantidest ja vähem kui üks protsent katoliiklastest õpilastest ei võta osa usuõpetuse tundidest.

Allikas: Pressestelle Nordelbischer Kirche.

 

Põhja-Elbe Evangeelne Luterlik Kirik (ehk Põhja-Elbe Kirik) Schleswig-Holsteini liidumaal on EELK ametlik partnerkirik. Nelipühal ühineb ta Mecklenburgi Evangeelse Luterliku Maakiriku ja Pommeri Evangeelse Kirikuga  Evangeelseks Luterlikuks Kirikuks Põhja-Saksamaal. Vt “Põhjakirik heiskab purjed – ajalooline otsus EELK sõprade jaoks” (K&T nr 5/ 12.01.2012).

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English