Arhiiv

Minu Lunastaja elab! (nr 17/ 6.4.2012)

Foto: Kadri Eliisabet Põder

 

Kannatus. Rist. Surm. Vaikus. Ülestõusmine. Näeme kalmul risti, millel kiri „Minu Lunastaja elab.“ ja hoomame paradoksi, millest mõistus üle ei käi. Surm ja elu on põimunud viisil, milline tundub ilmvõimatu. Vaikus ja surm kõnelevad kõrvulukustavalt. Kivid tunnistavad liikumist ja vana känd pakatab. Mina ei ela, aga minu Lunastaja elab. Sellest piisab, see ütleb kõik. Ka selle kohta, et elan.

Olgu nõnda lühidalt sisse juhatatud ajakirja Kirik & Teoloogia ülestõusmispühade number, milline on mahukam tavalisest. Suur hea meel on avaldada 2011. a lõpus EELK Usuteaduse Instituudi magistrina lõpetanud Karin Tederi artikli sellest, kuidas Paulus interpreteerib ristisündmust. Tegemist on vaieldamatult ühe põhjalikuma eestikeelse ülevaatega ristilöömise (ka füüsilisest) asjaoludest ning risti tähendusest kristliku teoloogia jaoks.

Jutluste rubriigist leiavad lugejad toimetuskolleegiumi liikme Thomas-Andreas Põderi jutluse suureks reedeks ja EELK Kõpu Peetri koguduse õpetaja Hedi Vilumaa jutluse esimeseks ülestõusmispühaks. Pühadeteemaline arvamuslugu toimetuskolleegiumi liikmelt Kadri Lääsilt pakub veel ühte võimalust suurt reedet ja ülestõusmispühi mõista. Täiendagu artikkel, arvamuslugu ja jutlused üksteist. Olgu lugejail põhjust lugeda me väljaannet nii täna, suurel reedel, kui pühapäeva, esimese ülestõusmispüha, hommikul.

Kirikuaasta sündmused on kõige aktuaalsemad ja olulisemad, ent me ei pääse mööda ka argielu sündmustest, mis võivad olla pildil oleva kalmuristi kombel mitmeti mõistetavad. Rääkimata Vene ühiskonnast on Eestiski üllatavalt palju kõneainet pakkunud ansambli Pussy Riot ülesastumine Lunastaja Kristuse katedraalis Moskvas, selle tagajärjed ning eelkõige tõlgendused. Vene kirikuelu tundev teoloog Alar Laats pakub tänases numbris lugeda kõnealuste sündmuste pikemat analüüsi.

Kirik & Teoloogia toimetuskolleegium soovib kõigile rahulikku suurt reedet, vaikset laupäeva ja rõõmsaid ülestõusmispühi!

 

Tänases numbris:

Karin Teder, Ristisündmuse interpretatsioonid Paulusel.

Kadri Lääs, Kus on ülestõusmispühade „õngekonks“?

Alar Laats, Patriarh ja kassid.

Thomas-Andreas Põder, Kristuse ohver: elu lepituses ja lootuses (Hb 9:15, 26b–28).

Hedi Vilumaa, Jutlus ülestõusmispühade hommikul (Jh 20:1–2).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English