Uudised ja oikumeenia

Kuidas jõudis peapiiskop Andres Põderi vaimulikele suunatud mõtteavaldus Eesti avalikkuseni?

Suure reede ja ülestõusmispühade eelse nädala peateema oli Eesti avalikkuse jaoks seotud Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põderi kirjaga luterliku kiriku vaimulikele. Tänaseks on see leidnud mitmel pool kajastust ka rahvusvaheliselt.

Esmaspäeval, 2. aprillil, kl 16:41 saatis EELK peapiiskop vaimulike ametlikku listi ehk postiloendisse kirja pealkirjaga „Mõtlemiseks pühaduse teemal“.

Ta esitas selles „austatud vaimulikele, headele kaasvõitlejatele“ oma mõtteid ühenduses Eesti riigikogu liikmete Juku-Kalle Raidi (IRL), Marko Mihkelsoni (IRL), Urmas Reinsalu (IRL), Margus Tsahkna (IRL), Andres Herkeli (IRL), Liisa Pakosta (IRL), Tarmo Leinatamme (REF), Raivo Järvi (REF) ja Aivar Riisalu (KE) avaliku kirjaga Venemaa valitsusele ja riigiduumale ning ühenduses Eesti Vabariigi president Toomas-Henrik Ilvese osalemisega 1. aprillil Von Krahli teatris toimunud kontserdil „Venemaa punkstiili viljeleva vokaal-instrumentaalansambli Pussy Riot liikmete vanglast vabastamise toetuseks“ (Eesti Ekspress 29. märtsil 2012). Kontserdil esinesid Vaiko Eplik ja Eliit ning Peeter Volkonski ja Propeller. Moskvast osales tuntud teisitimõtleja Artjom Troiski.

Oma mõttekäigu lõpus pöördus peapiiskop vaimulike poole sõnadega: „Esmajoones aga palvetagem üksteise eest, et õigeid eesmärke taotletaks õigete vahenditega,“ ning soovis ametivendadele ja -õdele õnnistatud suurt nädalat.

Vaimulikele saadetud kirja kajastas sama päeva õhtul Augsburgi Usutunnistuse Seltsi väljaanne Meie Kirik.

Nimetatud artiklile tuginedes ilmus teisipäeva hommikul kõigepealt artikkel „Peapiiskop mõistab presidendi ja riigikogulaste käitumise hukka“ (Õhtulehe veebiväljaanne), üsna pea seejärel  „Peapiiskop Põder heidab presidendile ette Moskva pühakojas huligaanitsemise õigustamist“ (portaal Delfi), „Peapiiskop Põder mõistis presidendi ja riigikogu saadikud hukka“ (ERR uudised) ning „Peapiiskop taunib riigikogulaste ja presidendi käitumist“ (Postimehe veebiväljaanne). Järgneva arvamusavalduste laine võttis Postimees kokku pealkirjaga „Eesti reaktsioon Pussy Rioti juhtumile“ ja Delfi kui „President Ilves keset kirikuskandaali“. Peapiiskopi mõtteid kajastasid lõuna paiku ka maakondade lehed. Peale lõunat käsitles viimaks teemat ka EELK ametlik ajaleht Eesti Kirik (vahendades oma veebiversioonis Postimehe lugusid).

Samas ametlikku pressiteadet EELK väljastanud ei ole ning EELK koduleht peapiiskopi sõnavõttu ei kajasta. Samuti keeldus peapiiskop vaimulikele saadetud kirja nädala alguses Aktuaalsele Kaamerale ja muule meediale kommenteerimast.

Seetõttu uuris Kirik & Teoloogia peapiiskopilt, kas tema kiri oli mõeldud laiemale avalikkusele ning miks sai selle avalikustamise kanaliks valitud Augsburgi Usutunnistuse Seltsi väljaanne Meie Kirik. Peapiiskop Andres Põder vastas: „Ma ei ole saatnud oma teksti avaldamiseks väljaandele Meie Kirik, kuid samas ei lisanud ma oma listikirjale ka keeldu seda kellelegi edastada või kasutada.“ Taustaks tuleb nimetada, et üheski EELK listis ei ole kirjade autorid taolist keeldu iial lisanud.

EELK vaimulike kirjavahetuse tõid vaiksel nädalal Eesti meediasse vaimulikud Enn Auksmann, Veiko Vihuri, Toomas Nigola, Illimar Toomet ja Tauno Toompuu.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English