Uudised ja oikumeenia

Saksamaa Evangeelse Kiriku nõukogu esimees nõuab inimväärset majandust

Nikolaus Schneider (foto: E. Wetzig/ GNU FDL)

Saksamaa Evangeelse Kiriku (EKD) esimees Nikolaus Schneider väljendas Reinimaa-Pfalzi evangeelsete kirikute ja sealsete ettevõtjate ühenduste tipp-kohtumisel 7. veebruaril 2012 muret majanduspoliitika ja finantsturgude olukorra pärast:  „Kõik majandus-süsteemid ja kogu finantspoliitika peavad olema mõeldud inimesest lähtuvalt ja tehtud inimese pärast. Neid peab mõõtma selle najal, kas ja kuivõrd nad takistavad, et inimesi õiglase palga ja osaluse suhtes ei petetaks, ekspluateeritaks, alandataks ega röövitaks neilt väärikust“.

Viidates Jeesuse sõnadele Markuse evangeeliumist, et sabat on tehtud inimese pärast ja mitte vastupidi, nõudis Schneider, et majandus- ja finantspoliitika teeniksid „inimeste sotsiaalset ja solidaarset osadust“. Mõlemat peab mõõtma selle najal, „kas ja kuivõrd osutavad nad vastuseisu üksikisikute egoistlikele kasumipüüdlustele ja ebasolidaarsele lobi- ja kliendipoliitikale“.

Schneider rõhutas, et kirik ja teoloogia ei soovi kindlasti kasumile orienteeritud ettevõtlust ja igasugust materiaalset rikkust „demoniseerida“. Aga tähtis on, et inimesed koguksid oma „maise varaga“ ka varandusi taevas. See on võimalik – Piibli tunnistuse kohaselt – vaid siis, kui inimesed avavad oma südamed ja käed kaasinimeste vajadustele ja hädadele ega tõsta maist varandust viimse eesmärgina ebajumala staatusesse. Seetõttu ei tohi olla ökonoomia „totaalset nõuet“.

Allikas: Pressestelle der EKD.

 

EKD on evangeelsete kirikute osadus Saksamaal, mille liikmeteks on 22 luterlikku, reformeeritud ja unieeritud kirikut. Iseseisvad, erineva usutunnis- tustega kirikud on täielikus kantsli- ja armulauaosaduses, ühendades ca 24,5 miljonit kristlast.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English