Raamatud

Vend Roger’ kirjutiste raamat

Armasta ja ütle seda oma eluga! Sellist peakirja kannab 2011. aasta jõulukuul ilmunud raamat Taizé kloostri rajaja Vend Roger Schutzi (1915–2005) elust ja kirjutistest.

Igal aastal külastavad Ida-Prantsusmaal Taizé külas asuvat vennaste kogukonda tuhanded noored erinevatest maailmajagudest. Tavaliselt tullakse kloostrisse pühapäeva pärastlõunal ja lahkutakse nädala pärast. Ka paljud eestlased on osa saanud sealse kloostri imelisest elust. Kolmel korral päevas kogunetakse hiigelsuurde kirikusse palvusele, istutakse tihedalt maas üksteise kõrval või seinaäärsetel pinkidel ja trepiastmetel, lauldakse kauneid laule erinevates keeltes ja ollakse vaikuses. Muul ajal saab osaleda vendade piiblitundides, aidata kogukonda mõne lihtsa praktilise tööga ja nautida sealse looduse ilu. Taizé kloostri palvuste ilu ja lihtne elu on see, mis puudutab midagi inimhinge sügavustes. Paavst Johannes on 1960. aastal tabavalt öelnud: „Ah, Taizé, see imeline kevadeaeg!“

Kui Vend Roger Taizé külla elama asus, käis Euroopas sõda. Oli aasta 1940. Tema soov oli aidata neid, kes olid sattunud raskustesse. Sõja ajal pakkus ta varju poliitpõgenikele, hiljem on ta aidanud leevendada kõige raskemates oludes elavate inimeste kannatusi, elades iga päev nende kõrval.

Vend Roger soovis kogu enda elu pühendada teiste inimeste teenimisele. Ta võttis avatud ja siira südamega vastu kõiki inimesi, kes abi vajasid. Soov lepitada omavahel erinevaid kristlasi ja pühendada oma elu kõige nõrgemate kannatuste vähendamisele, oli Vend Roger’ südames juba noorusest alates. Tema alustatust on välja kasvanud kogu maailma haaranud oikumeeniline liikumine. Lisaks noortekohtumistele korraldavad Taizé vennad usalduse palverännakuid ka teistes maailmajagudes ning igal aastavahetusel toimuvad ühes Euroopa pealinnas palvused rahu pärast maailmas.

Mul õnnestus Vend Roger’ga kohtuda neljal korral, kui külastasime noortegrupiga Taizé kloostrit. Need külaskäigud puudutasid meid kõiki väga sügavalt. Ühel õhtul nädalas pärast õhtupalvust pidas Vend Roger kirikus lühikese kõne. Ta ei rääkinud kunagi palju, kuid jõudis mõne sõnaga kuulajate südameni. Tol korral unistasime noortega sellest, et mõnigi tema raamatutest tõlgitaks ka eesti keelde. Nüüd on esimene raamat ilmunud. Lisaks hinge puudutavale sisule on raamat kauni ja maitseka kujundusega ning sisaldab fotosid Vend Roger’ teenimisest oma kogukonnas ning teistes maailmajagudes. See on kaunis valimik tema kirjutistest ja elust vennaskonna rajajana. Raamat avaldati pärast Vend Roger’ vägivaldset surma.

Lühikeste peatükkide kaupa on raamatus edasi antud kõige olulisem, mida Vend Roger soovis oma eluga öelda: elage armastades ja andestades, olge osaduse ja lepituse loojateks. Ta kirjutab:

„Osaduse taastamine on tänapäeval pakiline, seda ei saa lakkamatult aegade lõpuni edasi lükata. Kristus kutsub meid viivitamatult lepitama. Kas me teeme selleks kõik, et kristlased ärkaksid osaduse vaimus?

Kes elab andestades, võib läbi minna ka karmidest oludest nagu kevadvesi, mis rajab endale teed veel jäätunud maas. Ükskõik, kui vaesed me ka poleks, üks tänapäeva pakilisemaid ülesandeid on tuua mõistmist sinna, kus on vastasseisud.

Lepitus ja andestus on nende puhaste allikate hulgas, mis viivad uuestisünnini.“

Vend Roger’ üks põhilisimaid sõnumeid oli, et Jumal armastab iga inimest ja tahab, et me oleksime õnnelikud. Ta soovis koos oma vendadega aidata inimesi, et nad avaneksid Kristuse armastusele ja leiaksid evangeeliumi tõelisuse: usalduse, südamerõõmu ja lootuse.

Vend Roger kuulas südamega. Ta püüdis igas inimese näha ilu ja mõista inimhinge selle terviklikkuses. Kogu Vend Roger’ elust kiirgus Kristuse sära. Sellest särast on paljud inimesed taas leidnud lootuse ning saanud osa kiriku müstilisest olemusest.

Raamat on tunnistus Jumala armastusest, rõõmust ja lootusest. Olgu see julgustuseks meile kõigile valida armastuse ja lepituse tee.

 

Taizé Vend Roger’ kirjutised. Armasta ja ütle seda oma eluga. Tallinn: EELK Laste- ja noortetöö Ühendus, 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English