Uudised ja oikumeenia

Tübingeni ülikoolis avati Saksamaa esimene islami teoloogia keskus

Saksamaa haridus- ja teadusminister Annette Schavan avas 16. jaanuaril Tübingeni ülikoolis pidulikult Islami Teoloogia Keskuse. Tübingen on esimene neljast islamiuuringute keskusest, mis lähiaastatel Saksamaal avatakse. Selleks eraldab riik järgneval viiel aastal keskustele ühtekokku 20 miljonit eurot.

Tübingeni keskus alustas sügisel bakalaureuseõppega, mille keskmes on islami teoloogia religiooni- ja kultuuriloo ning sotsiaalteaduste kontekstis. Järgmise sammuna soovitakse alustada magistriõppe ja õpetajakoolitusega. Sügisse- mestril immatrikuleeriti 36 tudengit – 23 naist ja 13 meest. Ülikool valis ametisse ka keskuse kuus professorit. Professorite valiku puhul kehtib sarnaselt kristlike usuteaduskondadega põhimõte, et õppejõud peab jagama sama usutunnistust. Seda hindab keskuse juures toimiv nõukoda, kuhu kuuluvad Saksamaa moslemikogukonna esindajad. Õppejõudude akadeemilise sobivuse ja kvalifikatsiooni üle otsustamine on aga ülikooli ainupädevuses.

Uurimistöö kõrval on Saksamaa ülikoolide juurde asutatavate islami teoloogia keskuste peamiseks eesmärgiks islami religiooniõpetuse õpetajate ettevalmis- tamine. Saksamaa haridusministeeriumi hinnangul on riigi ligi 700 000 moslemist õpilase jaoks lähitulevikus vaja 2000 islami religiooniõpetuse õpetajat. Statistiliste andmete kohaselt elab Saksamaal 4 miljonit moslemit.

Allikas: Tübingeni ülikooli pressiteade 16.01.2012 ja ZDF heute.de.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English