Arhiiv

Taevane saladus on saanud avalikuks (nr 4/ 6.1.2012)

Foto: Evelyn Nõmmik

 

Kolmekuningapäeval mõtleme hommikumaa tarkadele. Nende tulekus jõululapse juurde näeme märgiliselt Jeesuse tähendust kogu maailma, kõigi rahvaste jaoks. Meil kõigil on põhjust rõõmustada taevaliku saladuse üle, mis on saanud Jeesuses Kristuses avalikuks. Pimedus möödub ja tõeline valgus paistab juba (1Jh 2:8b). Eve Kruus kirjutabki oma teemakohases jutluses: „Tänasel kolmekuningapäeval olgem tänulikud selle eest, et Jumal on oma armust end ilmutanud kõigile rahvastele, et meilgi on olnud võimalik osa saada Jumala saladusest. Kõige enam olgem tänulikud selle eest, et oleme selle saladuse suurust ja väärtust taibanud.“ Selle valguse ligiolu ning rõõmu ja lootust kinkivat kaitset soovime tänasel kolmekuningapäeval kõigile veebiajakirja Kirik & Teoloogia lugejatele.

Värskete lugude hulgas soovime esmalt pakkuda lugemiseks pärli kõigile, kes peavad lugu kristliku kiriku algaegadest ja selle olulisusest tänapäeva kirikule, s.h ka EELK-le. Valga praost ja mitme kõrgkooli õppejõud Vallo Ehasalu kirjutab oma artikli esimeses osas apostlike isade Antiookia Ignatiuse ja Rooma Clemensi kirjade rollist kiriklike ametite õpetuse kujunemisel.

Tänapäeva EELK on muutuste kütkes. Muutused puudutavad käesoleval kuul ilmselt kõige rohkem EELK liturgiat, mille taustaks on esmalt rööbiti kasutatavate Agenda ja Kirikukäsiraamatu keeruline vahekord ning teisalt parajasti ette valmistatav „Jumalateenistuste ja talituste juhend“. Thomas-Andreas Põder tõstab oma arvamusloos tähelepanu keskmesse nii eelnõu kui selle põhimõttelise probleemi. Liturgiakomisjoni esimees Tiit Salumäe ja liige Peeter Paenurm esitavad oma arvamused sama juhendi kohta.

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Vallo Ehasalu, Antiookia Ignatiuse kirjade ja Rooma Clemensi kirja koht suktsessiooniõpetuse kujunemisel (1. osa).

Thomas-Andreas Põder, Liturgiakomisjoni uus eelnõu – milles probleem?

Peeter Paenurm, Piiskoplik nõukogu menetleb “Jumalateenistuste ja talituste juhendit”.

EELK liturgiakomisjoni esimehe arvamus.

Eve Kruus, Jutlus kolmekuningapäevaks (Ef 3:3a, 5–6).

Lisaks täiendused rubriiki “Uudised ja oikumeenia”.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English